Weekblad deGouda digitaal

Subsidie bij achterstallig onderhoud voor Gouda 750

Gouda – De gemeente Gouda heeft subsidies aangekondigd om de slechte onderhoudstoestand van huizen in de binnenstad aan te pakken. Eerste trap is een subsidie om gevels op te knappen, deze staat volledig in het kader van Gouda 750. Er komt ook subsidiegeld voor algemeen onderhoud van panden in de binnenstad. Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan kan men overgaan tot handhaving.

Hiermee hoopt Gouda dat alle panden er in 2022, wanneer 750 jaar stadsrechten wordt gevierd, weer netjes bij staan. In een schouw heeft de gemeente een lijst gemaakt met panden die in aanmerking komen voor de subsidie. Deze voldoen niet aan de richtlijnen voor het onderhoud van een monument. Gevelherstel Voor gevelherstel komen zo’n 300 panden in aanmerking, waarvoor twee maal 150.000 euro is vrijgemaakt (2020 en 2021). Het budget zou goed zijn voor zo’n 200 woningen. De gemeente hoopt dat goed voorbeeld doet volgen en dat eigenaren ook uit eigen beweging de kwast ter hand zullen nemen.

Restauratie voorkomen Ook is er geld vrijgemaakt voor regulier onderhoud aan panden in de binnenstad. De bedoeling is dat eigenaren zich met een meerjaren-onderhoudsplan melden en zo aanspraak maken op een bijdrage. “De gemeente wil niet de onderhoudskosten overnemen, wel stimuleren en een kostbare restauratie voorkomen”, zegt wethouder Thierry van Vugt. Beide regelingen zijn bedoeld om bewoners te prikkelen om hun huis op te knappen.

Eigenaren aangeschreven De 300 eigenaren van woningen op de lijst worden aangeschreven om gebruik te maken van de regeling. Mocht dit niet werken zoals gehoopt dan is er naast de wortel ook de stok. Eigenaren zijn sinds 2017 bij wet verplicht om hun monument te onderhouden, daarop kan worden gehandhaafd. Het bestuur hoopt de subsidies voor eind 2019 door de raad te krijgen, want 2020 en 2021 zijn nodig om het werk op tijd af te hebben.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl