Weekblad deGouda digitaal

Summer in the city! Wat serveert Gouda?

Gouda – Het is warm en we hebben dorst. Met een glaasje water is dat zo opgelost, maar wanneer je zin hebt in gezelligheid, een ander uitzicht dan je eigen achtertuin en een bijzonder drankje of hapje kun je in Gouda zeker terecht. Wat kun je deze zomer bestellen op de Goudse terrassen? En wat zijn de favorieten van horecaondernemers?  

Advies op een zweterige dag
In Café De Goudse Eend, gelegen in de Wilhelminastraat vlakbij de Agnietenkapel, heb je op dit moment keus uit 145 speciale bieren. Eigenaar Jeroen doet niks liever dan mensen adviseren: ‘Want ieder bier heeft zijn eigen moment.’ In het café ligt een dik boekwerk met opties, zodat mensen kunnen ‘neuzen’ in het assortiment. Jeroen: ‘Maar daar hoeft men geen gebruik van te maken. Smaak is heel persoonlijk, ik denk graag mee.’ Toch heeft hij een tip voor een zweterige, zonnige dag: ‘Dan serveer ik graag een ‘Lust en leven’; een Berliner Weissen van Brouwerij de Molen. Lust en leven heeft een zuurtje, is troebel, fruitig en lekker met een zacht kaasje.’ Jeroen serveert er desgewenst zijn huisgebakken brood bij.

Artikel gaat verder na de foto

De Goudse Eend in het kort

 • Biercafé met gedegen bierkennis
 • Snacks zoals bierbitterballen, kaasplankjes of nootjes
 • 547 badeendjes, overal en nergens in en buiten de kroeg

Cocktails en dreams

Het is de ‘place to be’ als je zin hebt in een zoete piña colada, een pittige mango margarita of een klassieke gin-tonic: bij Casa Chow aan de Markt serveert men spannende cocktails in een setting van neonlicht, graffititekeningen en heel, heel veel geel. Eigenaar Joy Goudriaan: ‘Onze cocktails zijn heel populair, met de Pornstar Martini en de mojito als onze bestsellers. Ook mannen bestellen steeds vaker een cocktail. De wat minder zoete whiskey sour behoort bij hen tot de favorieten. Cocktails zijn lekkere zomerse drankjes, en veel gasten bestellen er graag een bordje nacho’s bij.’ De mojito is een all time favorite en is Joys tip voor op het terras!

Artikel gaat verder na de foto

Casa Chow in het kort

 • Hippe zaak met ruime cocktailkaart
 • Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Amerikaanse keuken
 • Geen traditioneel driegangenmenu maar fingerfoods

 

Festivalgevoel met lokale producten

Het idyllische IJsselhuis ligt op vijf minuten wandelen vanaf de Markt en is een fantastische plek voor een zomers drankje of hapje. Gelegen aan de Mallegatsluis is er altijd iets te zien met het komen en gaan van bootjes, maar ook met het uitzicht op de Museumhaven en molen De Roode Leeuw. Het oude schipperswachtlokaal heeft maar een beperkt oppervlak waardoor eigenaar Herman Winkelman ervoor gekozen heeft in coronatijden alleen buiten eten en drinken te serveren. Herman: ‘Op het terrein heerst een beetje het festivalgevoel: mensen hoeven niet te reserveren en komen aanwaaien. Ze halen hun bestelling op bij ons uitgiftepunt en dat geeft een relaxte sfeer. Deze plek heeft een ziel; dat zie je en dat proef je.’ Het drank- en spijslokaal zet lokale en Nederlandse producten in de schijnwerpers en Herman vertelt graag over zijn favorieten deze zomer: ‘We serveren mooie wijnen van het Betuws wijndomein en een van de bieren op tap is afkomstig van Brouwerij 1923 uit Moordrecht.’

Artikel gaat verder na de foto

Het IJsselhuis in het kort

 • Prachtige uitzichten op een historische locatie
 • Lokale en Nederlandse producten op de kaart
 • De IJsselhuis-kapsalon met o.a. patatas bravas, rodekool kimchi en 1000-dagenkaas

Pitchers bier en pokébowls

Wil je lekker met je tenen wroeten in het zand? Bijbruinen met relaxte muziekjes, op een ruime, industriële locatie? Bestel dan je zomerse drankje op een van de terrassen van Rederij De Vrijheid. Bedrijfsleider Heleen Kosse: ‘Een van onze specials is per ongeluk in ons assortiment terechtgekomen: ik had in plaats van halve liters anderhalve liters bier besteld. Die bleken heel goed te verkopen: mensen gebruiken die grote flessen als pitcher. Die houden we dus nog wel op de kaart.’ Een andere special wordt dit weekend voor het eerst geserveerd: de kleurrijke limonade met bubbeltjes van Pinkyrose. Heleen: ‘We hebben ook een nieuwe menukaart met onder andere pokébowls en burgers. Snacken kan altijd met nacho’s, een borrelplankje of met rauwkost.’

Artikel gaat verder na de foto

Rederij De Vrijheid in het kort

 • Zand, zand en nog eens zand
 • De kruiwagens waaruit drankjes geserveerd worden
 • Op vijf minuten van de stad met het pontje, fiets of auto

 

Houd de websites van deze en andere horecagelegenheden van Gouda in de gaten voor openingstijden en COVID-richtlijnen en -maatregelen. Is het al vrijdag? Tijd voor een drankje!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl