Weekblad deGouda digitaal

Tacoyo: afwisseling tussen inspanning en ontspanning

Gouda – Peter Paul Post is gymleraar op een basisschool in Den Haag. Enkele jaren geleden kwam hij in een vakblad een advertentie tegen over Tacoyo. Peter Paul  volgde een aantal lessen en geeft inmiddels sinds 1995 zelf les in Gouda. Een aantal van zijn leerlingen is zo enthousiast dat zij alweer tien of zelfs vijftien jaar de lessen van  Peter Paul volgen.

Een les Tacoyo, Training,  Ademhaling, Conditie,  Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress, duurt 75 minuten. Het doel hiervan is algemene conditie verbeteren en leren ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen. Tijdens de les staat een afwisseling van inspanning en ontspanning centraal. Het intensief bewegen wordt afgewisseld met het bewust ontspannen op muziek. Een vorm van sport die voor iedereen mogelijk is. “Je hoeft niet flexibel, sterk of in goede conditie te zijn. Iedereen kan de lessen volgen op zijn eigen tempo en niveau. De meeste mensen die mijn lessen volgen zijn tussen de veertig en 65 jaar maar ook mensen die ouder of jonger zijn, doen mee. Juist omdat je de oefeningen naar je eigen hand kunt zetten”, zegt Peter Paul.

De les
Tijdens het intensief bewegen ligt de focus op verschillende spiergroepen. “De ene keer ligt de focus op de buikspieren en een andere keer op bijvoorbeeld de rugspieren.” In het begin van het seizoen duurt de inspanning drie minuten en verder in het seizoen wordt dit vier minuten. De oefeningen verschillen van planken tot boksen. Dit gebeurt allemaal op verschillende soorten muziek als pop, rock, jazz of salsa en ook dat verandert iedere week. Denk bijvoorbeeld aan Michael Jackson- Thriller of concerto d’Aranjuez van Rodrigo.

“De inspanningen wisselen we af met anderhalve minuut relaxen waarbij we ons concentreren op de ademhaling.” Dit gebeurt door middel van ademhalingsoefeningen of yoga. Na die anderhalve minuut gaan we weer terug naar de inspannende oefeningen. Als er een uur van de les verstreken is, gaat het licht uit en nemen we een kwartier volledige rust. “Van veel mensen krijg ik terug dat ze juist dat als prettig ervaren. In dat kwartier gaat iedereen, net als bij yoga, liggen en ontspan je volledig. Even nergens aan denken en helemaal tot rust komen”, aldus Peter Paul.

Ontstaan Tacoyo
Taco Veldstra is de bedenker van Tacoyo. De gedachte erachter is de afwisseling tussen inspanning en ontspanning en conditieverbetering. Taco was net als
Peter Paul gymleraar. Toen hij overspannen raakte, begon Taco zich te verdiepen in allemaal verschillende oosterse en westerse ontspanningsoefeningen. Veel van deze oefeningen vind je weer terug in Tacoyo. Samen met zijn studenten is hij Tacoyo gaan uitproberen. Toen zij enthousiast waren is hij begonnen met het ontwikkelen van eigen lessen.

Nieuw Seizoen
Op 8 en 10 januari 2018 start er weer een nieuw seizoen lessen. Je kunt je nu al aanmelden op de website van Tacoyo www.tacoyo.nl

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl