Weekblad deGouda digitaal

Theatermaker John de Heij houdt mensen een spiegel voor

Gouda – Op de basisschool was voor veel jongens de droombaan brandweerman, politieagent of profvoetballer, maar voor John de Heij was dat heel wat anders: hij wilde iets met theater. Toen hij op zijn 14e door een leraar gevraagd werd iets te spelen, kon hij niet weten dat hij ooit zijn eigen ‘Theaterbakkerheij’ zou hebben.

John de Heij koos in eerste instantie niet voor het theater, maar voor het conservatorium. Zeven uur per dag gitaar spelen, bleek uiteindelijk niks voor hem. Hij deed auditie voor de acteursopleiding, maar ook hier bleef hij niet lang. De regieopleiding was wel zijn plek. “Ik kon hier alles wat ik leuk vond combineren: muziek maken, acteren en theaterstukken schrijven”, vertelt hij.

COOL Talent
Eenmaal afgestudeerd organiseerde en schreef John voor verschillende evenementen en producties. Een van de evenementen is COOL Talent, een evenement waar de beste acts van middelbare scholen uit Gouda naar voren komen. John heeft verschillende producties op de planken gezet. “Ik heb drie archiefkasten vol met producties die ik afgelopen jaren heb gedaan. Soms maak ik er zeven of acht per jaar.” De spelers van de producties variëren van jonge kinderen tot een voorstelling met mannen en vrouwen van 80 en ouder.

“Theater is net magie. Je begint met helemaal niks en ongeveer anderhalf jaar later zit ik als het goed is ergens achter in de zaal. Dan staat er een groep mensen op het podium die er volledig in gelooft. Samen creëren we een wereld waar je tijdelijk in kunt duiken, of we houden een spiegel voor. We doen het altijd samen”, vertelt John. “Ik vraag veel van de acteurs. Ze moeten gedisciplineerd zijn, maar we moeten zeker ook plezier hebben.”

Titanic
Enkele jaren geleden ontmoette John, Ruud Bakker. Ruud speelde in een voorstelling van John. Na afloop van een voorstelling of repetitie hadden de twee mannen altijd een gezellig praatje. “Een van die keren kwamen we op het idee om te gaan samenwerken. Ik wilde theater maken en Ruud had door zijn ervaringen ideeën over het financiële plaatje. Een ding hadden we gemeen: de passie voor toneel. We gingen het gewoon doen.”

Het doel was grote producties maken en samen met amateurs onder begeleiding van professionals iets moois neerzetten. Ruud kwam met het voorstel om de Titanic naar het theater te brengen. “Eerst zag ik dit niet zitten. De musical van de Titanic die al bestond vond ik niet bijzonder. Toch kwamen er verschillende ideeën in mij naar boven”, aldus John.  Er ging een zoektocht van start naar talentvolle jonge mensen die wilden meewerken.  Het bleek een groot succes. De acteurs hebben de voorstellingen vijftien keer in Haastrecht en Gouda gespeeld.

Gouwenaars kunnen iets bijzonders verwachten

Troje
Na de Titanic begon het weer te kriebelen. Er moest toch weer iets komen en er ontstonden plannen voor een nieuwe voorstelling: Troje. Een bekend verhaal over Griekse goden in de Trojaanse oorlog. Er kwamen meer dan 200 aanmeldingen voor de  audities. “We hebben dit aantal kunnen terugbrengen naar 83 spelers, maar in het totaal zijn er wel bijna 200 vrijwilligers betrokken bij de productie.” De medewerkers die niet op het podium staan, werken onder meer aan het decor. In een loods in Stolwijk zijn nu al vrijwilligers hard aan het werk om het decor in elkaar te zetten. “Het paard dat in de voorstelling Troje zit, zou ik het liefste twaalf meter hoog willen hebben maar dat past niet in het theater. We gaan het dus iets anders aanpakken, maar het belooft een spektakel te worden. In mei 2018 gaan we Troje zo’n vijftien keer spelen in ons eigen theater Concordia in Haastrecht en in september in de grote zaal van de Goudse Schouwburg.”

Verwondering
Multimediaal theater met jongeren is de specialisatie van John, maar hij werkt ook graag met allerlei verschillende mensen. Al blijven amateurs volgens John het leukste om mee te werken. “Zij zijn altijd nog verwonderd. Verwondering en verbeelding zijn belangrijk.  Ik kan ze over een streep trekken. Met amateurs komen er toch altijd de mooiste dingen uit.”  Voor de toekomst liggen er alweer plannen klaar. Veel wil John nog niet vertellen, maar over een paar jaar bestaat Gouda 750 jaar. “De Gouwenaars kunnen dan iets bijzonders verwachten.”

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl