Weekblad deGouda digitaal
Hotelboot vluchtelingen

Noodopvang voor vluchtelingen op hotelboot in Gouda

Gouda – De gemeente heeft ingestemd met een noodopvang voor vluchtelingen in Gouda. De tijdelijke woonplek wordt georganiseerd op een hotelboot op het Gouwekanaal, ter hoogte van het Ruigweteringpad. De 100 vluchtelingen die er worden opgevangen, worden op 20 december verwacht en worden nauw begeleid door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). De gemeenteraad is woensdag 1 december op de hoogte gebracht van het voornemen. Omwonenden en de buurt zijn diezelfde dag per brief geïnformeerd.

De gemeente Gouda schrijft dat de hulproep groot was: ‘In Nederland is een groot tekort aan (crisis)noodopvang voor asielzoekers. Hoewel de vluchtelingencentra vol zitten blijven er nieuwe vluchtelingen komen die op zoek zijn naar een veilige plek. Het Rijk en de provincie hebben een zeer dringend beroep op Gouda gedaan om tijdelijk vluchtelingen op te vangen op een hotelboot.’

Burgemeester Pieter Verhoeve: “We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten. Gouda is van oudsher een gastvrije stad die zijn verantwoordelijkheid neemt om humanitaire hulp te bieden. Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook nu als Gouda te helpen.”

Hotelboot in het Gouwekanaal
Meerdere gemeenten in de provincie gingen Gouda voor zoals Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen, Hellevoetsluis en Nissewaard. Voor Gouda gaat het in eerste instantie om de opvang van 100 vluchtelingen. De hotelboot, die plaats biedt aan maximaal 146 bewoners, komt te liggen in het Gouwekanaal langs het Ruige Weteringpad, ter hoogte van de Nachtegaalstraat.

In de week van 13 december komt de boot aan. In de week van 20 december worden de eerste vluchtelingen verwacht. Zij komen onder begeleiding van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar de boot. Zij worden opgevangen voor een periode van 2 maanden, misschien langer. Als de periode wordt verlengd is daarvoor een besluit nodig van de gemeenteraad. Het COA begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda. Er zijn 24 uur per dag mensen aanwezig op de boot die activiteiten organiseren.

Plek voor hotelschip gezocht
Burgemeester Pieter Verhoeve lichtte deze week toe hoe het besluit tot stand is gekomen: “Dit najaar werd er een appel gedaan op gemeenten door de Commissaris van de Koning”. Dit is de hoogste bestuurder van de provincie. Vervolgens ging de Veiligheidsregio Hollands Midden met de hulpvraag aan de slag, vertelde Verhoeve: “De Veiligheidsregio kwam met het idee van een hotelschip en was op zoek naar een locatie. Gouda kwam al snel als kansrijk naar boven”. Sinds enkele weken zou het plan concreet zijn geweest.

De burgemeester noemde ook twee andere locaties die zijn onderzocht: de Gouwekade tegenover het politiekantoor en het sluiseiland. Tegenover het politiebureau was echter te veel industrie en wegverkeer. Het sluiseiland viel af vanwege de onveiligheid van het drukke vaarverkeer, aldus Verhoeve: “Je moet er niet aan denken dat zo’n hotelboot met vluchtelingen in aanvaring komt met een vrachtschip.”

Informatiebijeenkomst
De direct omwonenden en bedrijven, sportverenigingen, scholen en andere organisaties uit de buurt zijn per brief op de hoogte gebracht. Voor de direct betrokkenen organiseert de gemeente, samen met het COA, ook een informatiebijeenkomst.

Op www.gouda.nl/noodopvang staan veel gestelde vragen over de tijdelijke noodopvang in Gouda.

 

Hotelboot vluchtelingen

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl