Weekblad deGouda digitaal

Toekomst Tijgers 42. Bemiddeling

Dit feuilleton is een vervolg op de Papieren Tijgers met bijna waargebeurde belevenissen (2008-2018). Tijgers Toekomst beschrijft verzonnen gebeurtenissen tussen 2030 en 2040. Toch zou de toekomst er best eens zo uit kunnen gaan zien.  

42 Bemiddeling

 

Het is midden in de nacht. Mijn bezoeker en ik zitten bij het schijnsel van mijn bedlamp aan mijn eenvoudige houten tafel. De ruimte in de VLB-kazerne is weliswaar veilig, maar erg ongezellig en kil. Ik heb een badjas aangetrokken over mijn pyjama. Onze stemmen weerkaatsen tegen het onbewerkte beton. Harry van Duinen, die ik nog ken als betrokken binnenstadsbewoner, vertelt: ”Joop, ik ben hier op verzoek van Romero en jouw vriend John. Romero ken ik nog uit de tijd dat ik van minister Graperhose plotseling moest opstappen bij de NCTE, de Contra Terrorisme Eenheid. Vanwege een paar ongelukkige tweets en sms-jes richting journalisten. Ik heb toen veel steun aan Romero gehad, die heeft me geweldig opgevangen.” Ik kan me er niets van herinneren, het moet in de tijd geweest zijn dat ik in coma lag na mijn vliegongeluk. Harry, een jaar of zeventig, met een verweerd oudemannenhoofd, spreekt met een licht oostelijk accent. Ik vraag slaapdronken: ”Maar wat gebeurde er dan precies Harry?” Harry vertelt dat hij als hoge ambtenaar geslachtofferd is. Het had met privacywetgeving te maken. Graperhose, minister van Sicherheit, wilde dat de NCTE burgers ging volgen op social media. Om radicaliserend of opruiend gedrag vroegtijdig de kop in te kunnen drukken. Harry en zijn mensen hadden toen een aantal nepaccounts in het leven geroepen om burgers ongemerkt te kunnen bespieden. Natuurlijk wist iedereen, ook de minister, dat dit zwaar in strijd met de privacywetgeving was.  De minister zocht een uitweg. Toen journalisten achter die nepaccounts kwamen, via “bronnen rondom het ministerie” kreeg Harry dan ook een waas voor zijn ogen. “Ik heb toen een smsje gestuurd aan die journalist dat ik er als inlichtingenman wel achter zou komen wie zijn bron was en dat hij dus bepaalde informatie maar niet moest publiceren. Stom natuurlijk, want ook dat stond de volgende dag in de krant. En aangezien Graperhose, de grootste hypocriet die ik ken, zelf de bron was geweest voor het artikel werd ik na een zogenaamd disciplinair onderzoek, waarvan de uitkomst al vaststond, geofferd aan de Staat.” Na de winst van Bidet en zijn partij in 2022, toen alle colleges en gemeenteraden werden opgeheven, was hij samen met ex-wethouder Romero in de wapenhandel gegaan. Niet voor het geld, maar voor de kick. En uit protest tegen het Regiem. Ik zeg: ”OK. Ik geloof graag dat je het allemaal goed bedoeld. Maar wat precies brengt je hier? Hoe kom je aan de sleutel?” Harry zegt dat hij de sleutel van John gekregen heeft. Met het verzoek om met mij te gaan praten. Hij zegt dat hij eerder namelijk Romero en John ervan overtuigd heeft om iets te gaan ondernemen richting het Regiem. “Wat dat is, zal ik je zo direct vertellen ” zegt hij, “maar eerst wil ik de verzekering van je dat je tegen niemand iets vertelt. Niemand van het verzet, maar ook niemand van je familie, zelfs niet je eigen vrouw.” Ik knik ter bevestiging. Mijn nieuwsgierigheid neemt toe, hoewel ik natuurlijk al weet dat er gesproken is tussen Regiem en Verzet. Ik haal twee biertjes uit de koelkast, maar Harry wil niets. “Goed, ik ben zoals je weet oud-inlichtingenman, dus ik hoor veel achter de schermen, zogezegd. Ik kan mijn bronnen niet onthullen, maar ongeveer een maand geleden ving ik uit kringen rondom het Regiem op dat het verzet hoeren ingehuurd zou hebben om de top te vermoorden. Toen Bidet daarvan hoorde, heeft hij meteen een vaste vriendin gezocht en bij hem in laten trekken. Zodat hij niet in de verleiding zou komen.

Zijn naaste getrouwen beval hij hetzelfde te doen. Sinds die tijd heeft de top zich ook volledig teruggetrokken uit hun wilde openbare leven. Dat gaf echter ook weer allerlei geruchten, namelijk dat ze niet meer zouden leven.” Harry vertelt verder dat de topmannen hiervan erg onrustig werden. Er gingen natuurlijk al veel langer geruchten over een aanstaande revolutie. Bovendien was het leven een stuk minder leuk geworden, omdat er nu, zoals Bidet dat verwoordde: “achter elke lavendelstruik een moordenaar kon liggen.” De werkelijkheid was ook dat hij niet meer aan zijn verslavingen aan vrouwen en drugs kon toegeven. Door de beveiliging rondom hen was er sprake van een Cold Turkey. Bidet kreeg enorme woedeaanvallen. Iedereen in zijn buurt moest het ontgelden. Voor zijn vriendin werd na een week al een safe house van staal in de ambtswoning gebouwd, waarin zij zich kon opsluiten als Bidet haar dreigde iets aan te doen. Hetgeen gemiddeld een keer per dag gebeurde.  Er waren dagen dat Bidet zijn bed niet eens uitkwam. Er werd geen beslissing meer ondertekend. De veiligheidsambtenaren rondom het Regiem zaten dus nogal in hun maag met de dreiging vanuit het Verzet. En hadden op een gegeven moment contact gezocht met Harry. Men wist dat Harry mensen kende die weer mensen kenden die iemand kenden in het Verzet. In het diepste geheim werd een gesprek voorbereid tussen Verzet en Regiem. Met als doel om een modus vivendi af te spreken en de verzetshoeren terug te trekken. Het Regiem was er veel aan gelegen dat dit geregeld werd. Met een Bidet in deze staat kon het grote Duits/Nederlandse Rijk niet bestuurd worden. Als Potin hier lucht van kreeg, was het gedaan met het Regiem, ook dat was duidelijk. Na lang praten waren John en Romero bereid gevonden tot een geheim gesprek. Op een geheime locatie, die het Verzet zelf moest regelen. Daarom was er een villa gekocht op een zeer strategische positie. De inzet voor het gesprek was het terugtrekken van de hoeren en stoppen met andere verzetsactiviteiten. In ruil voor levenslange immuniteit voor de top tien van het Verzet. De top zou een andere identiteit aangeboden krijgen. En een transfer naar Argentinië waar het Regiem de bezittingen van de uitgemoorde koninklijke familie kon verdelen onder de verzetsleden. Gezinnen mochten mee. Ik houd mijn adem in als in het verhaal hoor en vraag in spanning: ”En, gingen John en Romero daar serieus op in?” Harry zegt: ”Ja natuurlijk.”

Door Johan Weeber

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl