Weekblad deGouda digitaal

Toekomst weeshuis op agenda Gemeenteraadverkiezingen

#-Gouda- Het Historisch Platform Gouda (HPG) heeft maandagavond 13 januari besloten de toekomst van het Weeshuis- en archiefcomplex in de Spieringstraat te agenderen voor de Gemeenteraadverkiezingen.

Ineke Verkaaik voorzitter HPG: “Het HPG heeft plannen voor het complex ontwikkeld, waarmee het toerisme en het meerdaagse toeristische en zakelijke verblijf in Gouda sterk bevorderd worden.” B&W hadden volgens Verkaaik het HPG toegezegd met het HPG in gesprek te zullen gaan over de plannen van het HPG, als de plannen rond het vijfsterren hotel niet zouden doorgaan. Maar B&W hebben op 8 januari besloten om een onderzoek te gaan doen naar de meest kansrijke functies voor het complex, met als doel het geheel of delen van het complex in een openbaar traject te koop aan te bieden. Daarna willen B&W in gesprek gaan met potentiële kopers op basis van een door hen uitgebracht bod. Wethouder Bergman denkt bij de verkoop aan horecafuncties, woningbouw, kantoren en eventueel onderwijs. De plannen van het HPG zullen volgens Verkaaik in zo’n procedure geen kans hebben.

Inspraak
“Het HPG kan namelijk zelf geen haalbaarheidsonderzoek financieren voor zo’n groot complex. Hierdoor kan het HPG ook geen investeerders zoeken en dus ook geen bod uitbrengen. Eerder heeft B&W niet willen meewerken aan een subsidieaanvraag van het HPG bij het Rijk om zo’n onderzoek naar de haalbaarheid van de HPG-plannen uit te voeren. Nu kan een dergelijke subsidie niet meer worden aangevraagd”, reageert Verkaaik. Door het gemeentelijke verkooponderzoek, dat eerst zal worden uitgevoerd, zal de discussie over de toekomst van het gebied waarschijnlijk pas na de gemeenteraadverkiezingen plaatsvinden. Het HPG vreest dat dit ten koste gaat van de inspraak van omwonenden en belanghebbenden over de bestemming. Daarom heeft het HPG besloten de toekomst van het complex nu op de politieke agenda te krijgen en de politieke partijen te vragen zich voor de verkiezingen uit te spreken over de toekomst van het complex en zijn omgeving. Binnenkort zal het HPG een persconferentie geven over haar voorstellen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl