Weekblad deGouda digitaal

Topdrukte voor winkel Rechtstreex op GOUDasfalt

Gouda – De Goudse vestiging van streekproductenwinkel Rechtstreex draait overuren sinds de Coronacrisis. Vanaf GOUDasfalt voorzien zij Gouwenaars inmiddels twee dagen in de week van verse streekproducten. De vraag is verdubbeld ten opzichte van normaal, zegt Trees van der Gun van Rechtstreex: “Toen net de Corona begon hadden we in de 60, de week erop 72 en toen heb ik de website stopgezet, anders gingen we over de 100”.

Rechtstreex is een van oorsprong Rotterdamse streekwinkel die onder meer in Gouda zijn vleugels heeft uitgeslagen. De winkel levert verse producten van boeren en andere voedselproducenten uit de regio. Klanten melden zich online aan en kunnen daar via de webshop bestellen. Gewoonlijk kunnen zij dan op woensdag hun pakket afhalen: “Normaal leveren we dan zo’n 40 a 50 pakketten”, vertelt Trees. Het was dus even schrikken toen de klandizie ineens verdubbelde.

Lokaal kopen
“Er wordt veel reclame gemaakt voor local”, verklaart Trees mede de groei. Ook werken veel mensen thuis, waardoor zij meer tijd hebben om overdag hun pakket af te halen. De groei is breed; zo kwamen er nieuwe mensen bij, er zijn klanten die na aanmelding niet eerder hebben besteld en er zijn mensen bij voor wie de woensdag gewoon niet schikte. “Voor een groep is dit de eerste kennismaking”, zegt Trees. Ze hoopt de nieuwe klanten ook na de crisis te binden, al vraagt de nieuwe situatie best veel van de vrijwilligers.

Verpakken en uitdelen
Zo werden een extra vriezer en koelkast aangesleept voor gekoelde producten en werd onderzocht hoe zij de aanloop konden gaan bedienen. Zo kwamen zij op twee uitdeeldagen, waarop de winkel vers bevoorraad wordt, vanuit het verzamelpunt in Rotterdam. De groenten en voedingsmiddelen komen in grote kratten binnen. Vrijwilligers maken er vervolgens de orders mee klaar, voor iedere klant een krat. Omdat er niet meer dan drie mensen tegelijk in de ruimte mogen zijn, moet die klus nu met zijn tweeën worden geklaard. Dat betekent minder tijd en dus dat de administratie (paklijsten en rekeningen) voorlopig met Trees mee naar huis moet.

Verandering
En er veranderde meer, in het aanbod bijvoorbeeld. Zo zijn er producenten bijgekomen die normaal aan de horeca leveren en worden er meer (verwerkte) vega-producten verkocht. Ook leveren boeren meer producten. Trees zegt benieuwd te zijn welke veranderingen blijvend zijn; gaan boeren in de toekomst misschien meer verantwoord produceren? Hoe dan ook, voorlopig blijven de orders binnenstromen en is het volle bak bij Rechtstreex. En die topverkoop is niet alleen goed voor de winkel zelf, maar ook voor de leveranciers; zij krijgen voor elke euro 56 cent toebedeeld. Wat wil je nog meer, in crisistijd?

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl