Weekblad deGouda digitaal

Vaarseizoen 2019: Bedieningstijden bruggen en sluizen aangepast

Informeer je over regels op het water en bedieningstijden van sluizen en bruggen
Als je binnenvaartschipper, watersporter of recreant bent, ben je met jouw vrachtschip, speedboot, brig rib of zeilboot natuurlijk regelmatig op de Nederlandse wateren te vinden. De regelgeving die op het water geldt – zowel geschreven als ongeschreven regels – en de exacte bedieningstijden van sluizen en bruggen dient dan uiteraard goed in je hoofd te zitten. In elk geval op het traject dat door jou bevaren wordt. Op zijn minst moet je als schipper weten waar je de benodigde informatie vandaan haalt. Wat zijn de belangrijkste regels voor gebruikers van een brig rib, zeilboten, motorboten en binnenvaartschepen in Nederland? En hoe kom je aan de meest actuele bedieningstijden van bruggen en sluizen? 

De vijf belangrijkste regels voor het waterverkeer
Als je je op het water begeeft, zijn er vijf cruciale basisregel die je als schipper in de gaten moet houden. Ten eerste geldt dat beroepsvaart voorrang heeft. Laat vrachtschepen en binnenvaartschepen dus voorgaan als je een sloep, motorboot of brig rib hebt. Wees een heer in het waterverkeer, zeker bij (het naderen van) sluizen, bruggen of smalle waterdoorgangen. In de tweede plaats hebben op gemarkeerde vaarwaterwegen schepen die rechts varen (langs stuurboord) voorrang. Maak ruimte voor je tegenligger, maar vaar niet te dicht langs de kant om ongelukken te voorkomen. Een derde regel is dat bij gelijkwaardige situaties spierkracht (roeiboten) voorrang krijgen op zeilschepen (windkracht), en zeilschepen weer voorrang hebben op motorboten. Ten vierde vaar je als schipper altijd op gepaste snelheid. De maximumsnelheid voor een open motorvaartuig tot 7 meter is 13 kilometer per uur. Voor snelle motorboten en motor- en zeilboten die langer zijn dan 7 meter, geldt een maximum van 20 kilometer per uur. En ten slotte is een regel is dat je jouw schip bij bruggen en sluizen niet mag ankeren. Dit bevordert en goede doorstroom – in letterlijke zin – van het scheepsverkeer. 

Beijk actuele bedieningstijden sluizen en bruggen online
Voor de meest recente Bedieningstijden 2019 kun je terecht op de website van de Rijksoverheid, ministerie van VROM. Daar zijn altijd de meest actuele tijden te vinden van elke brug en sluis in de Nederlandse wateren. Informeer je hierover voordat je vertrekt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl