Weekblad deGouda digitaal

Vaccineren: voorstanders en tegenstanders in Gouda

Gouda – De prikprocedure in Nederland is inmiddels in volle gang: priklocaties zijn ingericht, de vaccinatievolgorde is bepaald en we weten ongeveer wanneer we aan de beurt zijn. Maar: hoe denken we erover ons te laten vaccineren? Zijn we huiverig voor het ontvangen van een prik?  Staan we juist vooraan om zo snel mogelijk weer terug te gaan naar ‘het oude normaal’? En hoe open zijn we over onze besluiten hierin? Wegen we de voors en tegens tegen elkaar af, of willen we het massaal gewoon achter de rug hebben?  Weekblad deGouda onderzoekt!

Voorstanders:

Niels (21)

Waarom laat je je vaccineren?
Ik zie het als de snelste manier om uit deze coronacrisis te komen. Ik wil graag zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’, ook al weet ik dat dit nog wel even zal duren. Daarnaast wil ik zeker weten dat ik geen kwetsbare geliefden, zoals m’n oma of ouders, besmet doordat ik toevallig asymptomatisch ben. En omdat het natuurlijk toch enigszins ook bescherming voor mezelf is.

Wat zijn hierbij je belangrijkste argumenten?
Zoals eerder gezegd, zie ik het als de snelste manier om deze pandemie achter ons te laten. Daarbij ben ik ook niet bang dat ik ineens onvruchtbaar of doodziek ga worden op lange termijn. Als student drink en rook je ook regelmatig. Dat is veel slechter voor je gezondheid zijn dan zo’n vaccinnetje ooit kan zijn in mijn ogen. Bovendien zal het krijgen van corona veel ergere langetermijngevolgen hebben dan een vaccin, naar mijn mening.

Hoe sta je tegenover argumenten van mensen die anders denken over de vaccinatie dan jij?
Ik snap hen ook wel. Het is natuurlijk een enorm gehaast vaccin en heeft niet de reguliere testtijd van meerdere jaren om 100% zeker te zijn dat er geen negatieve langetermijngevolgen voor je gezondheid aan vast zitten. Echter, mijn prioriteit is nu om deze crisis achter ons te laten, de economie weer te herstellen en ook mijn sociale en professionele leven weer op te bouwen. Het vaccin is daar onze eerste kans voor.

Zou je graag zelf meer invloed hebben op het proces? Te denken valt aan de keus voor een specifiek vaccin, een prikplek of ‘prikker’, de bekostiging ervan?
Daar heb ik nog nooit echt over nagedacht. Ik denk dat de keuze voor een bepaald vaccin heel mooi zou zijn, maar te idealistisch. Iedereen zou voor de prik met de hoogste zekerheidsgraad gaan zodat je immuun bent, dus ik denk dat dat niet zou helpen. Vrijheid in prikplek en prikker vind ik beetje overdreven. We moeten het ook niet anders gaan zien dan andere vaccinaties. Kinderen of tieners hebben ook geen inspraak over waar ze hun negenjaarprik of baarmoeder-
halskankerprik kunnen krijgen of door wie.Marc (43)

Waarom laat je je vaccineren?
Ik ben werkzaam in de luchtvaart en het wordt waarschijnlijk een verplichting om te kunnen blijven werken, maar ook buiten dat zou ik me alsnog laten vaccineren. Ik wil zo snel mogelijk weer dingen doen zoals normaal, plus: ik zie weinig redenen om het niet te doen. Ik heb genoeg vertrouwen in een vaccin.

Praat je erover met mensen die twijfelen of die zich wel laten vaccineren?
Nee, ik heb nog niemand in mijn omgeving gehoord die zich niet zou laten vaccineren.

Hoe sta je tegenover argumenten van mensen die anders denken over de vaccinatie dan jij?
Ik heb het idee dat mensen die nu heel erg tegen vaccineren zijn, zich eerder ook tegen de ingezette preventiemaatregelen verzetten. Zij hebben weinig tot geen vertrouwen dat de overheid het beste met ons voor heeft.

Zou je graag zelf meer invloed hebben op het proces?  Te denken valt aan de keus voor een specifiek vaccin,  een prikplek of ‘prikker’, de bekostiging ervan?
Ik denk dat het proces waarvoor nu is gekozen, goed genoeg is. Al had ik het zelf sneller ingezet, ook kijkend naar buurlanden.

 Ria (68)

Waarom laat je je vaccineren?
Ik laat mij vaccineren om geen corona te krijgen en zo ook mensen om mij heen te beschermen.

Wat zijn hierbij je belangrijkste argumenten?
Ik heb in mijn directe omgeving gezien hoe besmettelijk corona is en hoeveel schade het toe kan brengen aan je gezondheid. Ik wil gezien mijn leeftijd (68) geen risico lopen op een ernstig ziektebeeld.

Hoe sta je tegenover argumenten van mensen die anders denken over de vaccinatie dan jij?
Ik heb er met een aantal mensen over gesproken. Ik vind dat iedereen zich moet laten vaccineren, maar ik respecteer eenieders mening.

Zou je graag zelf meer invloed hebben op het proces? Te denken valt aan de keus voor een specifiek vaccin, een prikplek of ‘prikker’, de bekostiging ervan?
Ik hoef geen invloed op het proces, wil het liefst dat er zo snel mogelijk gevaccineerd gaat worden. Met wat, door wie en de kosten dat maakt mij niet uit. Wil het ook zelf betalen, als er maar gevaccineerd wordt!


Tegenstanders:

Karel (67)

Waarom laat je je niet vaccineren?
De griepprik is al sinds mijn jeugd 55 jaar geleden actueel. Wij woonden in Enschede tegenover een gezin met vader en moeder als huisartsen. Zij hadden vier kinderen. Die werden ieder jaar tegen de toen jaarlijks heersende griep ingeënt. Van onze moeder mocht dat niet. ‘Je immuunsysteem redt dat heus wel,’ zei zij als ex-verpleegster. Die kinderen werden twee dagen later altijd een paar dagen flink ziek en wij waren nooit ziek. Afstand houden is sowieso nooit een probleem voor me geweest: ik heb van mijn moeder nooit anders geleerd. Was je verkouden of grieperig? ‘Nee, oma geen kusje geven, anders wordt oma ook ziek’. Niks nieuws en je hield afstand van oma en nu doet iedereen of het afstand houden tussen zieke en gezonde mensen iets heel bijzonders is. Handen wassen? Ook iets geks waarop gewezen wordt. Wij moesten thuis altijd handjes wassen, na het spelen op straat, na de wc en voor het eten. Ik begrijp er allemaal niks van.

Praat je erover met mensen die twijfelen of die zich wel laten vaccineren?
In 2015 ben ik tijdens de griepepidemie heel ziek geweest. Ik had longproblemen, pijn en ben zeven dagen goed ziek geweest, zodanig dat ik tegen mijn zus zei: ‘Ik snap nu dat oude zwakke mensen aan griep dood kunnen gaan’. Ik ontken dus heus de ernst van griep in het algemeen en corona in het bijzonder niet. Griep is altijd heel gevaarlijk voor sommige doelgroepen, maar ik zie mijzelf niet als doelgroep van deze ziekte.  Verder maak ik nooit een geheim van wat ik vind en dus praat ik er ook zeker over met anderen. Iedereen moet hierin voor zichzelf weten wat hij of zij doet.

Hoe sta je tegenover argumenten van mensen die anders denken over de vaccinatie dan jij?
Ik vind dat er veel sprake is van bangmakerij. Ik begrijp niet dat je met 75 man tegelijkertijd in een supermarkt mag winkelen, maar dat er slechts twee klanten een schoenenzaak in mogen. Het kabinet overweegt zelfs een vaccinatieplicht; dat zou betekenen dat je niet meer naar de kroeg kunt zonder een vaccinatiebewijs. Ik vind dat veel te ver gaan.    


Ruben (39)

Waarom laat je je niet vaccineren?
De vaccins zijn onvoldoende getest en bieden een precedent om ieder jaar iedereen te gaan vaccineren, voor welk door de farmaceutische industrie, media en WHO in de publiciteit gepushed virus dan ook. Ik geloof niet dat een vaccin ervoor gaat zorgen dat de samenleving weer vrijgegeven wordt, want er hebben veel te veel organisaties baat bij deze omstandigheden. Interessant is ook dat vaccinproducenten momenteel geen bijsluiter hoeven te leveren, zelf het onderzoek mogen financieren en vooraf vrijgesproken zijn van gevolgschade. Daar draait de belastingbetaler in Nederland dus ook nog eens zelf voor op.  Dit maakt vaccins ten opzichte van medicijnen veel interessanter voor de farmaceutische industrie.Begrijp me niet verkeerd: wanneer mensen overlijden is dit vervelend. Ik ontken COVID-19 niet. Het bestaat, zoals verschillende mutaties van virussen, sinds alle tijden onderdeel zijn van het leven op aarde. Tegelijkertijd is de dood ook onderdeel van het leven en er is een palet aan (welvaarts)ziektes dat veel meer slachtoffers eist. Hier horen we maar weinig over.

In februari 2020 heeft Tedros van de WHO een overschatting gedaan van de sterftecijfers rond corona: We zijn in een doemscenario geplaatst in februari 2020 met een beoogde mortaliteit van 5%, gelukkig is deze in de praktijk nog geen 0,35% waarbij de gemiddelde leeftijd ligt op 83 ligt met onderliggende aandoeningen of specifieke onderliggende ziektebeelden. Voor mij is de centrale vraag nu wat ons gezondheid brengt: we hebben geen vaccin of iets anders buiten ons nodig, maar liefde in plaats van angst, verbinding in plaats van polarisatie en vertrouwen en zelfzorg voor ons immuunsysteem en zorg voor dat van anderen. Dus veel naar buiten, gezond eten, goed slapen, verbinding met naasten, leven in liefde. Daar nodig ik iedereen toe uit.

Hoe sta je tegenover argumenten van mensen die anders denken over de vaccinatie dan jij?
Ik praat daarover met mijn naasten. Iedereen mag daar wat mij betreft zijn eigen vrije keuze maken, al gaan de gesprekken veel meer over de (onterechte)angst waar veel mensen in leven, de indirecte verplichting om straks niet uitgesloten te worden van de samenleving en over wat brengt gezondheid, dan over het nut van een vaccin.


Martine (22)

Waarom laat je je niet vaccineren?
Ik vind persoonlijk dat het nog niet genoeg getest is. Vaak duurt het met vaccinaties een lange tijd voordat het product op de markt komt.

Wat zijn hierbij je belangrijkste argumenten?
Ik vertrouw de werking van het vaccin niet. Ik denk dat het nog niet genoeg getest is en vraag me af of het daadwerkelijk gaat werken. Daarnaast denk ik over het algemeen dat mensen van mijn leeftijd (twintigers) dit niet perse nodig hebben om het virus te overwinnen. De bijwerkingen en het in mijn mening nog niet genoeg doorgeteste vaccin zorgen ervoor dat ik dit persoonlijk niet zou doen (zoals onvruchtbaarheid).

Hoe sta je tegenover argumenten van mensen die anders denken over de vaccinatie dan jij?
Ik begrijp dat mensen van een andere leeftijd hier anders over denken, omdat het virus voor hen risicovoller is en ik snap dat zij dit wel overwegen, afgezien van de bijwerkingen.

Zou je graag zelf meer invloed hebben op het proces? Te denken valt aan de keus voor een specifiek vaccin, een prikplek of ‘prikker’, de bekostiging ervan?
Niet perse, ik snap het initiatief van de overheid en vind dat mensen voor zichzelf kunnen bepalen of zij een vaccinatie willen ontvangen.

Heb jij nou ook een mening? Ben jij voor de prik of heb je het liever niet? Laat het hier weten door een enquête in te vullen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl