Weekblad deGouda digitaal

Vakbonden roepen gemeente op faillissement Mika Thuiscoach te voorkomen

Gouda – Vakbonden CNV Zorg & Welzijn en FNV roepen de gemeenten Gouda en Zoetermeer op om in te grijpen bij het in zwaar weer verkerende Mika Thuiscoach. De gemeenten hebben de tarieven voor de thuisbegeleiding met 25 procent verlaagd. Hierdoor verkeert de zorginstelling in financiële moeilijkheden.

CNV en FNV vinden ook dat de aandeelhouders Fundis en Kwadraad een kwalijke rol spelen bij de financiële situatie van Mika. In december heeft deze zorginstelling, die zorgt voor kwetsbare gezinnen en cliënten in de regio Gouda / Zoetermeer, daarom uitstel van betaling moeten aanvragen.

Wanneer de gemeenten niet ingrijpen, dan raken de kwetsbare inwoners mogelijk hun vaste begeleiders kwijt en verliezen tientallen zorgmedewerkers mogelijk hun baan. Dit gaat volgens de vakbonden ten koste van de kwaliteit van zorg, omdat de vertrouwensband die een begeleider met een cliënt heeft juist zo belangrijk is. Fundis en Kwadraad hebben inmiddels de vakbonden laten weten zo snel mogelijk met de gemeenten en het bestuur van Mika om tafel te willen.

Reële tarieven voor begeleiding thuis

De vakbonden richten zich op gemeenten waar Mika actief is. Reinier Engelen (FNV): ‘De gemeenten Zoetermeer en Gouda moeten nu ingrijpen en  Fundis en Kwadraad aanspreken op hun verantwoordelijkheid. De tarieven die deze gemeenten hanteren voor begeleiding thuis zijn niet reëel. De gemeenten hebben de tarieven met zo’n 25 procent verlaagd en daar kan je geen cao-loon van betalen. De gemeenten hebben dus de sleutel in handen om een faillissement van deze zorginstelling te voorkomen. Zo kunnen de medewerkers de zorg blijven leveren die hun cliënten nodig hebben.’

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl