Weekblad deGouda digitaal

Veel nieuwe fietsparkeerplekken bij Zuid-Hollandse treinstations

Gouda – Op de fiets naar het station, en dan met de trein naar het werk. Of juist vanaf je bestemmingsstation op de fiets naar kantoor. Voor veel mensen is dit een aantrekkelijke manier van woon-werkverkeer: duurzaam, gezond en je vermijdt de files. Om te zorgen dat dit een aantrekkelijk alternatief blijft, worden bij 11 stations in Zuid-Holland komende jaren totaal ruim 2400 nieuwe fietsparkeerplekken toegevoegd, bovenop de 4000 die momenteel gerealiseerd worden. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar nog eens 1380 extra plekken bij station Dordrecht en zeker 6000 nieuwe plekken bij station Leiden.

Om een drukke provincie als Zuid-Holland bereikbaar te houden voor verkeer dat wel over de weg móet, zoals vrachtverkeer, is het belangrijk om andere verkeersgebruikers goede alternatieven te bieden. Steeds meer forenzen kiezen voor de fiets, of voor de combinatie fiets – openbaar vervoer als ze langere afstanden moeten afleggen.

“Om te voldoen aan de groeiende vraag naar fietsparkeerplekken bij stations, investeren de provincie Zuid-Holland en de gemeenten komende jaren 4,9 miljoen euro in nieuwe stallingen”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen. “De staatssecretaris maakte bekend dat zij dit bedrag aanvult met nog eens 3,3 miljoen euro. Met dit geld kunnen we, samen met ProRail, een belangrijke stap zetten in de realisatie van voldoende fietsparkeerplekken bij stations.”

Nieuwe plekken voor 11 stations
Met het beschikbare budget kunnen ruim 2400 nieuwe fietsparkeerplekken worden gerealiseerd. Deze komen bij de stations Bodegraven (160), Gorinchem (170), Gouda-Goverwelle (180), Hillegom (114), De Vink (400), Sliedrecht (110) en Sliedrecht Baanhoek (200), Voorhout (170), Zwijndrecht (450), Dordrecht-Zuid (250) en Dordrecht-Stadspolders (200).

Wethouder Rik van der Linden: “Ik ben heel blij dat provincie Zuid-Holland, ProRail en het Rijk bijdragen aan de uitbreiding van de Dordtse stallingen. Dat is belangrijk voor de bereikbaarheid van de stad en bovendien worden de stations een aantrekkelijkere plek voor de reizigers.”

Gemiddeld gaat het om een toename van 33 procent per station. Een deel van het geld wordt gebruikt om samen met ProRail en de gemeenten de grote uitbreidingen bij de stations Dordrecht en Leiden Centraal voor te bereiden, waar respectievelijk 1380 en maar liefst 6000 nieuwe fietsparkeerplekken moeten komen.

4000 nieuwe plekken in lopende projecten
Ook op andere stations in de provincie Zuid-Holland werken gemeenten, ProRail en provincie samen aan de uitbreiding van fietsenstallingen. Bij de stations Gouda, Leiden Lammenschans en Sassenheim worden de komende tijd 4000 nieuwe fietsparkeerplekken aangelegd.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl