Weekblad deGouda digitaal
Beatrijs Lubbers

Veiligheidsbeleving in komkommertijd

#Gouda – Bewegingen in de misdaadcijfers komen vaak niet overeen met het veiligheidsgevoel van bewoners. Meer blauw op straat, helpt dat? In een korte tijd heb ik een paar keer politieacties meegemaakt in mijn eigen buurtje. Op een dag reden er drie auto’s met agenten mijn straat in. Auto’s snel ge­parkeerd en agenten renden een zijstraatje in, waar ze met zijn achten probeerden een leegstaand pand in te gaan. Een agente hing halverwege aan een regenpijp om het dak op te klimmen.

  Veel blauw op straat. En voelde ik mij veiliger? Integendeel

Nieuwsgierig als ik ben, was ik liefst met mijn neus voorop gaan staan, maar dat was wellicht gevaarlijk, straks werd er misschien wel geschoten. De afloop ken ik niet. Enkele dagen later was het weer raak. Twee auto’s ’s avonds laat in een aangrenzende straat. En nog een derde keer in dezelfde week een groepje agenten in de buurt. Veel blauw op straat. En voelde ik me veiliger? Integendeel. Ik dacht wat gebeurt er toch allemaal in mijn rustige buurtje en nog steeds kijk ik iedere dag naar dat leegstaande pand: wat speelt er achter deze gevel? Heel anders was het afgelopen week in de Lange Groenendaal. Vier agenten rolden een hennepkwekerij op. Ontspannen in het zonnetje gaven ze tekst en uitleg aan passanten. Op de etalageruit werd een pamflet geplakt: de buurt mocht zien wat hier gezeten had. Communicatie en humor helpen in ieder geval. Maar die massale acties: is het nou echt nodig met zo’n hele groep te komen? Kan er niet gewoon één agent een kijkje gaan nemen? Mijn veiligheids­gevoel schiet dan omhoog.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl