Weekblad deGouda digitaal

Verhalen achter de beeldjes

 

Gouda – De huiskamer van Johan Karelse (veel mensen kennen hem als ‘De Kapper’ van de Nieuwehaven) staat vol met ­plastieken ­(beeldjes van aardewerk), het zijn er wel 800 in totaal. ­Johan Karelse dook in de verhalen achter deze beeldjes en schreef er twee boeken over. Op 2 december komt zijn tweede ­omvangrijke boek uit: Goudse Plastieken 2.

Het was de vrouw van Johan die begon met het verzamelen van de beeldjes. “Zij wist er alleen helemaal niks over. Toen dacht ik: dat ga ik dan maar uitzoeken”, vertelt Johan. Hij is de ­archieven ingedoken en kwam bij verschillende handelaars en verzamelaars over de vloer. Het bleek dat zij hem niet heel erg veel konden vertellen. “Ik besloot om er een boek over te­ ­schrijven. Ik ging op zoek naar de informatie, niet wetende
waar ik aan begon”, aldus Johan.

‘De archiefsnuffelaars’, zoals Johan twee vrienden van hem noemt, zoeken informatie en leveren die weer bij Johan aan. ­Beeldjes krijgt Johan van verschillende verzamelaars en vele andere ­mensen aangeboden. Inmiddels staat zijn kamer vol met maar liefst 800 plastiek beelden.

Plateel in Gouda
Plastiek is de benaming voor aardewerk. Iets wat zeker in de jaren dertig erg populair was om het huis mee op te pimpen. Zo ­werden er onder meer potjes, pannen, vazen en koffie- en theeserviezen gemaakt. Plateel is gebakken klei en werd veel gemaakt in Gouda. Er hebben bijna 150 fabrieken in Gouda gestaan; van hele grote tot kleine eenmansfabrieken. Nu zijn er in Gouda en omgeving nog maar twee fabrieken te vinden die plateel produceren: Montagne in Gouderak en De Drietand in Gouda.

Bijzonder stuk
Bijna alle beeldjes werden eerst in het wit gemaakt en ­vervolgens geschilderd. Tussen de collectie van Johan staat een beeldje van een dame waarvan de witte versie onbekend is. Ook is deze niet geschilderd maar gespoten. Dat is heel bijzonder. “Niet alles vind ik mooi hoor, sommige dingen vind ik eigenlijk ook vreselijk lelijk, maar ja het is wel plateel.”

Boekpresentatie
Op 2 december verschijnt het tweede boek dat Johan ­geschreven heeft. Met zijn eerste boek van 500 bladzijden was hij vijf jaar bezig. Met zijn tweede van 300 bladzijde maar liefst zes jaar. “Nu is het ook wel genoeg hoor. Een derde boek gaat er echt niet komen. Veel te veel werk”, merkt Johan op.

De boekpresentatie vindt plaats in de Galeriewinkel AnderZ in Reeuwijk en start om 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Wie het boek alvast wil reserveren (en daar ophalen), kan dit doen door een mail te sturen naar: info@primaverapers.nl.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl