Weekblad deGouda digitaal

Verkeerscirculatieplan

Het woord zegt het eigenlijk al. Een verkeerscirculatieplan is bedoeld om het verkeer te laten circuleren, te laten rondrijden dus. De gemeente Gouda heeft ook zo’n plan in voorbereiding. Na bestudering hebben vele Gouwenaars de vrees dat ze door dit plan  vele extra kilometers moeten rondrijden om op hun bestemming te kunnen komen. Deze volgens mij terechte angst kwam goed tot uiting tijdens een raadsavond die over dit onderwerp ging. Er waren enkele honderden inwoners en ondernemers en maar liefst vijfentwintig insprekers. Zelden vertoond in Gouda. Bijna iedereen was kritisch. De zin die bij mij het meest is blijven hangen was die van een inspreker uit de IJssellaan over het plaatselijke verkeersinfarct: “Natuurlijk moet er iets gebeuren, maar de pijn moet wel eerlijk verdeeld worden!” 

Dat is een zin die ik de laatste tijd vaker gehoord heb. Tijdens het recente boerenprotest bijvoorbeeld. Bij inspraakavonden over bouwprojecten.  Op internet over het veranderen van aanvliegroutes naar Schiphol. Van onze overheid verlangen we dan dat deze “de pijn eerlijk verdeelt.” Maar kan dit wel? De pijn van de één is vaak immers de vreugde van de ander. Als de boeren meer stikstof mogen uitstoten, raken veel bouwvakkers hun baan kwijt omdat er minder gebouwd mag worden. Is dat eerlijk? Als er geen vliegtuigen meer over Gouda mogen vliegen, wordt de vliegroute verlegd naar Bodegraven. Is dat eerlijk? Als de verkeersstroom op de Fluwelensingel wordt ingedamd, wordt het drukker op de IJssellaan. Is dat eerlijk? Kortom, het lijkt een onmogelijke opdracht voor welke overheid dan ook om tot een eerlijke verdeling te komen.  Maar als je het dan toch probeert, lukt het alleen maar als je draagvlak probeert te creëren voor je plannen. Dat er bij voor- en tegenstanders begrip gaat ontstaan voor elkaars positie. Plompverloren een plan in de politieke en publieke arena gooien, zorgt voor een hoop onrust en polarisatie. Je ziet het vaak.

Initiatiefnemers en voor- en tegenstanders moeten het maar uitvechten. Echt leiderschap betekent natuurlijk dat de politicus wél de edele nek uitsteekt en tactvol een gedragen compromis zoekt. Maar het betekent ook dat hij/zij een plan durft af te blazen als er uiteindelijk onvoldoende draagvlak te vinden is.  Ik wéét dat  er in Gouda politici te vinden zijn die deze moed hebben…

Door Johan Weeber

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl