Weekblad deGouda digitaal

Verkiezingen op het Coornhert: Voor sleepwet, weinig lokaal

Gouda – Traditiegetrouw vonden in de week vóór de verkiezingen op het Coornhert Gymnasium weer de Scholierenverkiezingen plaats. In echte stemhokjes en met echte stemkliko’s konden de leerlingen stemmen voor het Wiv-referendum en de gemeenteraadsverkiezingen. Het werd een nek-aan-nekrace: in Gouda werd GroenLinks nipt het grootst, in Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk de VVD, in Zuidplas VVD en PvdA/GroenLinks, en in Krimpenerwaard D66. Overall kreeg de VVD de meeste stemmen (22,6%), gevolgd door D66 (19,8%) en GroenLinks (17,3% zonder lijstcombinaties met PvdA). Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen werd ook over de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten gestemd. Een ruime meerderheid, 63,8%, stemde voor de wet.

Opvallend aan het resultaat is dat de lokale partijen laag scoorden: met 11,7% vormen ze de virtuele vierde partij, veel kleiner dan landelijk. Waarschijnlijk is de bekendheid van deze partijen onder leerlingen minder, en herkennen zij meer van de landelijke partijen. De scholierenverkiezingen op het Coornhert zijn weliswaar niet representatief voor Gouda of Nederland, maar blijken vaak wel een voorspellende waarde te hebben. Zo boekte in 2017 GroenLinks een flinke winst en de PvdA een enorm verlies, net als in de echte verkiezingen, en wist de VVD het verlies beperkt te houden.

De verkiezingen werden georganiseerd door docenten Michel Klijmij en Stijn Ockeloen, maar voor een groot deel gedraaid door leerlingen. Zij bemensten het stembureau, hielden daar de orde, telden, vulden het proces-verbaal is: alles zoveel mogelijk zoals het ook bij de echte verkiezingen gaat. Samen met de soms wilde politieke discussies in de gangen was het daarmee een leerzame dag voor alle deelnemende leerlingen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl