Weekblad deGouda digitaal
column Garro

Verzamelen van data op Internet

Facebook in het nieuws

De afgelopen weken was het veelvuldig in het nieuws: het verzamelen van data en gebruik of misbruik van uw gegevens op Internet. Vooral Facebook staat onder druk mede als gevolg van professionele bedrijven die slimme dingen kunnen doen op Facebook en de resultaten aanbieden als service aan bedrijven of bijvoorbeeld politieke partijen. Dat Facebook veel in het nieuws komt, heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat dit het grootste social media platform van de wereld is. En zoals een oud Nederlands spreekwoord zeg ‘hoge bomen vangen veel wind’.

Andere sites verzamelen ook data

Het is goed om te weten dat niet alleen Facebook gegevens over u verzamelt. Ook andere sites en bedrijven doen dat. Zo is er bijvoorbeeld in Gouda een aantal lokale nieuwssites opgezet waarvan ik weet dat hun echte business case gebaseerd is op het verzamelen van informatie over haar bezoekers, bijvoorbeeld uw interesses gekoppeld aan uw mailadres of nog beter huisadres en mobiele telefoonnummer. Deze data wordt dan weer verkocht aan bedrijven die in u geïnteresseerd zijn of benut binnen andere onderdelen van het moederbedrijf van de website.

Onze doelstelling

Ik kan u verzekeren dat onze lokale nieuwssites deGouda.nl en Goudafm.nl niet stiekem gegevens verzamelen over haar bezoekers. Wij verkopen geen gegevens door aan andere bedrijven. Natuurlijk zijn we wel benaderd door big data bedrijven met dergelijke verzoeken en werden we vreemd aangekeken bij de afwijzing van hun aanbod en zelfs als ouderwets weggezet. Een Dino in Internetland? Ik denk het niet. Het is een bewuste keuze.

“Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”, zei mijn oma wel eens. Een nieuwssite moet staan voor betrouwbaarheid, eenvoud, openheid, transparantie en eigen journalistiek en geen dubbele agenda’s bevatten. Dat zijn eigenschappen waar ik voor kies. Ook als dat betekent dat we inkomsten moeten mislopen. Dus bij ons kunt u het lokale nieuws lezen en andere content nuttigen zonder dat we stiekem een profiel van u opmaken en doorverkopen. Ik hoop dat u het kunt waarderen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl