Weekblad deGouda digitaal

Vidar Lande ontsteekt laatste keer verlichting Gouda bij Kaarslicht

Tien jaar telde burgemeester Vidar Lande van Kongsberg af voor het verlichten van de kerstboom tijdens Gouda bij Kaarslicht. Dit jaar zal het, op vrijdag 12 december, de laatste keer zijn. De burgemeester van de Goudse zusterstad die elk jaar de grote kerstboom schenkt, stelt zich niet meer verkiesbaar.

”Na twaalf jaar vind ik het mooi geweest. Het was een bijzondere periode. Sinds 2003 ben ik burgemeester, sindsdien ben ik elk jaar uitgenodigd om aanwezig te zijn bij Gouda bij Kaarslicht. Twee keer heb ik een plaatsvervanger moeten sturen. Ik heb erg warme herinneringen aan dit mooie event. Elk jaar was anders, maar wat hetzelfde bleef was de mooie sfeer en de vele bezoekers.” Een van de meest bijzondere momenten noemt Lande het vijftigjarig jubileum waarbij toenmalige Koningin Beatrix aanwezig was.

Glazen boom

Waar Kongsberg de grote boom schenkt, heeft Gouda de glazen boom aan Kongsberg geschonken die in 2005 in de Fluwelensingel van Gouda dreef. “Oud-burgemeester Wim Cornelis heeft deze aan onze stad geschonken. Het hele jaar geeft hij lichtblauw licht bij de rivier van Kongsberg. Net voor kerst steken we de gekleurde lichtjes aan bij deze glazen boom. Dit is altijd een feestelijke gebeurtenis met veel muziek en concerten. Mensen uit Gouda zijn hierbij aanwezig.” Lande kijkt uit naar zijn komende bezoek aan Gouda en is al druk bezig met de voorbereidingen van zijn laatste speech.” De laatste jaren heb ik wat Nederlandse woorden geleerd. Daarom probeer ik in het Nederlands af te tellen. Over mijn laatste toespraak zal ik niets verklappen, maar ik probeer er wel wat Nederlands in te verwerken.” Lande benadrukt dat het weliswaar zijn laatste bezoek aan Gouda bij Kaarslicht is als burgemeester, maar het is zeker niet zijn laatste keer in Gouda. “Het is zo’n mooie stad, ik kom er zeker terug.”

Door Bonnie van Doorn

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl