Weekblad deGouda digitaal

Vluchtelingenwerk Gouda zet alle zeilen bij

#Gouda – Dit jaar verdubbelt het Rijk het aantal te huisvesten vluchtelingen in Gouda. Vluchtelingenwerk Gouda moet alle zeilen bij-zetten om dit te realiseren. Coördinator Esther van Zutphen is de enige betaalde (part-time) kracht van deze stichting. “Met ons team van vrijwilligers moeten we dit jaar 118 asielzoekers zien te begeleiden.”

Het pand aan de Crabethstraat, waar ze sinds oktober 2014 zijn gevestigd, is sober ingericht. “Ons budget heeft ons genoodzaakt te verhuizen naar een kleinere, goedkopere locatie. Ook de dienstverlening aan vluchtelingen is gehalveerd van twee naar een jaar begeleiding, omdat de gemeente nog maar een jaar dienstverlening wil afnemen. Dit is te kort is om mensen te coachen naar zelfstandigheid. Hoewel dit wel onder maatschappelijke begeleiding valt.” Een team van twaalf vrijwilligers bereidt zich voor op de komst van de eerste vluchtelingen die dit jaar in Gouda komen wonen. Van Zutphen: “We begeleiden vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij komen via asielzoekerscentra of via gezinshereniging. Vanaf het eerste moment dat de vluchtelingen in Gouda aankomen met de trein helpen wij hen bij het wegwijs maken in Gouda. Van het inschrijven bij de gemeente tot aan de aanschaf van de eerste spullen. We krijgen budget om deze mensen de eerste zes maanden te coachen bij het vestigen, en het tweede half jaar bij het integreren.”

Handvaten
Esther van Zutphen is nu zes jaar coördinator bij Vluchtelingenwerk Gouda. “Onze vrijwilligers leveren professioneel werk. Voordat zij bij ons aan het werk gaan, krijgen ze een negendaagse intensieve opleiding. De -meesten vluchtelingen komen uit Eritrea, Syrië en Afghanistan en hebben moeten vluchten uit een oorlogsgebied. Iedere vluchteling komt met zijn eigen verhaal en deze zijn vaak schrijnend. Onze vrijwilligers krijgen handvaten en -begeleiding hiermee om te gaan.” In de eerste week van februari -zullen de eerste vijf vluchtelingen van dit jaar naar Gouda komen. Dinsdag 27 januari kwam het college van Gouda op bezoek bij Stichting Vluchtelingenwerk Gouda voor een kennis-making. Zie voor meer informatie www.vluchtelingenwerk.nl.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl