Weekblad deGouda digitaal

Volleybalzusjes dromen van Olympisch goud

Gouda – Ze komen uit een volleybalfamilie, zijn jong begonnen en zitten, zoals ze zelf aangeven, nog niet aan hun plafond. ‘’Olympisch goud dat is de ultieme droom’’, aldus de Stubbe zusjes Joy (20) en Puk (17). Sportverslaggever Robbert Duijnstee van weekblad deGouda sprak met hen over hun sport, hoe ze dit combineren met school en wat hun dromen zijn.

Waarom eigenlijk volleybal?
Joy: Het zit in de familie, het begon bij mijn vader, die vroeger op hoog niveau heeft gevolleybald.
Puk: We hebben het meegekregen van onze vader. Hij is vanaf jongs af aan al onze coach geweest.

En wat hebben jullie liever: beachvolleybal of indoor?
Joy: Het liefst beachvolleybal, omdat je daar veel meer kan, het is veel spannender.
Puk: Hetzelfde eigenlijk, je bent veel meer in beweging, en je bent meer betrokken bij het spel. Joy: Ik ben nu vijf jaar bezig met beachvolleybal, en nu zelfs fulltime. Puk: Voor mij begint het nu dagelijkse kost te worden. Joy: Het is nog niet zo dat we ervan kunnen leven, maar als je echt op een hoog niveau speelt dan is het salaris goed.

Ik vraag me altijd af of beachvolleybal niet veel zwaarder is dan spelen in de zaal. Het lijkt me altijd zo’n geploeter in het zand. Waarom zou je daarvoor kiezen? Het gaat toch om het volleybal?
Joy: Ja haha, het is veel zwaarder, maar daardoor ook leuker.
Puk: Het is veel intenser, maar ook mentaal zwaarder. Je bent aangewezen op je ploeggenoot omdat je met z’n tweeën speelt. Joy: Af en toe zijn er dan wat onenigheden, omdat je elkaar goed moet aanvoelen en goed als een duo moet

Wanneer kwamen jullie erachter dat jullie talent hadden voor volleybal?
Joy: Voor mij was dat toen ik geselecteerd was voor het Nederlandse team, toen had ik door dat ik verder was dan de rest.
Puk: Ik weet nog dat ik op jonge leeftijd al mee deed met oudere teams, dat gaf voor mij de doorslag dat ik er vol voor wilde gaan.

Joy hoe kijk je terug op de World Tour in Polen?
Joy: We begonnen goed aan het toernooi, de kwalificatie wonnen we. Alleen het vervolg was wat minder, we hoefden niet te verliezen.

Puk, ben je trots op je zus?
Puk: Ja onwijs, het is heel knap hoe ze op haar leeftijd al bezig was met volleybal. Ze presteert goed en blijft dit doen. Ik zie haar als een voorbeeld.

Hebben jullie überhaupt een voorbeeld?
Joy: Er is een Braziliaans beachvolleybal koppel dat ik erg bewonder.
Puk: Ik heb niet echt een voorbeeld, ik vind veel mensen goed maar heb niet iemand waar ik naar toe zou gaan voor een handtekening.

Waar zijn jullie het meest trots op?
Joy: Vooral op mijn Europese titels, daar ben ik wel erg trots op. Puk: Ik heb dat nog niet, tuurlijk wel wat toernooien waarop ik met een goed gevoel kan terugkijken, maar voor mij begint het nu allemaal.

Zouden jullie niet samen een team willen beginnen?
Joy: Nou weet je, dat zou heel gaaf zijn, maar we hebben nog nooit samengespeeld haha. Puk: Het kwam er nooit van of hadden het te druk. Het zou wel heel leuk zijn om als zusjes op het veld te staan.

Hoe combineren jullie sport met school?
Joy: Haha niet eigenlijk, bij ons komt school vaak op de tweede plek, niet goed, dat weten we. Maar we hebben een afspraak met onze ouders dat we het mogen combineren als we uiteindelijk maar slagen voor onze opleiding.
Puk: We hebben meer op het volleybalveld gestaan dan in de schoolbanken gezeten.

Wat zijn jullie ambities?
Joy: Kan ik heel kort over zijn, dat is Olympisch goud te halen.
Puk: Voor mij hetzelfde, dat is uiteindelijk wel waar we naar toe werken.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl