Weekblad deGouda digitaal

Voormalig Gouds Stadsdichter Ruud Broekhuizen komt met zeer persoonlijk theaterprogramma

Gouda – Op 18 januari is de première van de theatervoorstelling Een Lege Plek van voormalig Stadsdichter van Gouda Ruud Broekhuizen. Hij sluit hiermee een zoektocht van 4 jaar af naar wat nu eigenlijk zijn eigen stijl is bij het schrijven en voordragen van poëzie. Op deze avond zal ook de nieuwe, gelijknamige dichtbundel van Ruud worden gepresenteerd.

Nadat hij tussen 2014 en 2016 de Stadsdichter van Gouda was, en vooral veel ‘gedichten op bestelling’ schreef bij openingen, evenementen en belangrijke gebeurtenissen in de stad, stelde hij zichzelf na deze periode de vraag ‘wat wil ik nu echt schrijven?’

De zoektocht bestond uit het bekijken van veel video’s op Youtube om te kijken hoe anderen het doen, uit het meewerken aan een aantal theatervoorstellingen bij het nieuwe Goudse theater De Theaterbakkerheij en vooral proberen om het schrijven persoonlijker te maken.

Zo viel hij bijna letterlijk van zijn stoel toen hij de Engels woordkunstenaar Harry Baker aan het werk zag. ‘Zo vertel je dus poëtische verhalen’ dacht Ruud. En luisterend naar spoken word artiest Kate Tempest dacht hij ‘zo kan het dus ook’. En in het theater leerde regisseur John de Heij hem dat je gedichten ook gewoon kunt vertellen in plaats van gewichtig voordragen.

De voorbeelden die hij zag, en de tips die hij kreeg in het theater hebben Ruud de afgelopen jaren gevoed bij het schrijven en bij het voordragen van zijn poëzie. En door veel meer te zoeken naar wat hem nu echt raakt en wat hem echt bezighoudt komt dit alles nu samen in heel persoonlijk theaterprogramma ‘Een Lege Plek’.

In het programma onderzoekt Ruud Broekhuizen wat voor Lege Plekken mensen allemaal kunnen hebben in hun leven. Op momenten dat het met de liefde niet goed gaat, als je wordt geconfronteerd met de dood of als je na je adoptie een zoektocht begint naar waar je echt vandaan komt. Nadrukkelijk vertelt Ruud over de eigen lege plekken die hij soms ervaart, en probeert hij een antwoord te krijgen op de vraag ‘is het goed om zo’n lege plek te hebben?’.

De voorstelling is daarom een kwetsbaar en persoonlijk verhaal geworden, maar zullen de verhalen en gedichten ook voor veel herkenning zorgen. Omdat het over gebeurtenissen of vragen gaan waar we allemaal wel eens mee worden geconfronteerd.

“Het programma is mijn eigen kindje maar de geboorte ervan wil ik graag met zoveel mogelijk mensen delen”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl