Weekblad deGouda digitaal

Gouda negeerde voorschriften kunstgrasvelden

Gouda – ‘Bizar en frustrerend’, vindt bestuurder Kees van Oostenrijk het. De organisatie voor recycling van autobanden in Nederland, RecyBEM stelde al in 2007 voorschriften op die rubbergranulaat binnen de velden moesten houden, maar die werden stelselmatig genegeerd: “We hebben het in 2009, in 2014 en in 2017 gepubliceerd”. Pas nu een sportveldbeheerder is veroordeeld gaan gemeenten om. Zo ook Gouda.

De landelijke problemen met sportvelden kwamen aan het licht bij de rechtszaak tegen een sportveldbeheerder in Enschede, in december vorig jaar. Al snel werd duidelijk dat veel meer sportveldbeheerders zich niet aan de voorschriften houden en daarmee mogelijk evengoed strafbaar zijn. Op kunstgrasvelden ligt een zogenoemde infill, die van oorsprong is gemaakt van gerecylede autobanden, rubbergranulaat. Voorschriften van de autobandenbranche hadden moeten voorkomen dat het materiaal van het veld, in het milieu terecht zou komen. Sportveldbeheerders- en eigenaars hebben hiervoor een zorgplicht. De beheerder in Enschede werd veroordeeld toen rubbergranulaat in de sloot naast het veld werd gevonden.

Kees van Oostenrijk (foto:Antonisse Media)

Ook Gouda in de fout
Bij een recente rondgang in Gouda bleek dat ook hier de voorschriften niet worden nageleefd. Sportpunt Gouda stelde daarop dat sinds 2015 een milieuvriendelijke en gecertificeerde infill wordt gebruikt. Navraag bij de gemeente Gouda leert dat het hierbij gaat om TPE, een kunststof gemaakt van gerecycled kunstgras, kortom: plastic. Gecertificeerd of niet, buiten de velden is plastic niet milieuvriendelijk. Een groot deel van de Goudse velden bevat nu deze nieuwe infill.

RecyBEM
Kees van Oostenrijk is vertegenwoordiger van de Nederlandse banden recyclingbranche en medeopsteller van de voorschriften. Als de reactie van de gemeente Gouda ter sprake komt, klinkt de frustratie in zijn stem door. Zij verwees na ons vorige artikel namelijk naar een zorgplichtdocument uit december 2019 en schreef die voorschriften te gaan opvolgen. Van Oostenrijk: “Al in 2007, toen er ook zo’n oprisping was, hebben wij een zorgplichtdocument gemaakt, hoe je om moet gaan met rubbergranulaat. Daarin stond hoe de constructie van een kunstgrasveld eruit moet zien om te zorgen dat het rubbergranulaat niet buiten de velden komt”. Oftewel: “In het zorgplichtdocument uit 2007 staan exact dezelfde maatregelen!”.

Wethouder sport
Maar waarom is er al die tijd niets mee gedaan? Van Oostenrijk: “Ik denk dat het vastzit op budgetten voor het veldbeheer. De wethouders van sport zijn blijkbaar niet zo duurzaam ingesteld”. Hij hoopt dat met de nieuwe maatregelen rubber granulaat in de toekomst zal worden blijven gebruikt, want de autobanden moeten gerecycled. Sportveldbeheerders zijn soms al goed bezig, vindt de bestuurder. “Als ze echt heel goed bezig zouden zijn zouden ze rubbergranulaat gebruiken van autobanden, want dat is beter dan nieuwe infill te gaan produceren

Reactie gemeente Gouda:
‘Samen met SPORT•GOUDA is de gemeente al enkele jaren bezig om uitvoering te geven aan tal van maatregelen die in het genoemde zorgdocument worden beschreven. Denk daarbij aan de vervanging van de infill rubbergranulaat (waarover veel publieke commotie is ontstaan), het plaatsen van in- en uitloopmatten bij de toegangshekken van kunstgrasvelden en het aanpassen en verwijderen van sporttechnische lagen bij de vervanging van kunstgrasvelden. Ook worden er geen chemische middelen meer gebruikt om onkruid te voorkomen. Er wordt voortdurend gekeken of meerdere maatregelen toe te passen zijn, eventueel ook samen met vrijwilligers van sportverenigingen. De algemene zorgplicht houdt in dat iedereen voldoende zorg voor het milieu in acht moet nemen. Maar wat ‘voldoende’ is, verschilt per situatie. Het nieuwe zorgplichtdocument en de recente uitspraak van de rechter geeft daar voor iedereen nieuwe- en mogelijk betere handvatten voor. De gemeente volgt de berichtgeving over dit onderwerp door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) en de KNVB op de voet’.

Cijfers
Er worden jaarlijks 500 miljoen oude autobanden gerecycled in Europa
Nederland telt zo’n 2.200 kunstgrasvelden, op 1.900 ligt rubbergranulaat
Op ieder voetbalveld ligt ongeveer 100.000 kilo rubbergranulaat

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl