Weekblad deGouda digitaal

Voorspellingen 2020

Het jaar 2019 is nog vers en je bent benieuwd wat er de komende maanden allemaal gaat gebeuren in Gouda. Wij namen een sprong in de tijd, kwamen terecht in december 2020 en zagen dat dit het nieuws was van het afgelopen jaar.


College struikelt over Turfmarktkerk

De laatste stenen die nog op elkaar staan worden afgebroken, maar Gouda vraagt zich af, wat nu? Achter de schermen wint Khalid Boutachekourt intussen twee rechtszaken tegen de gemeente Gouda. Peter R. de Vries maakt een tv-programma, waarin hij spreekt van ‘onbehoorlijk bestuur’. De gemeenteraad zegt hierop zijn vertrouwen in het bestuur op, en het College van B&W valt.

Bestemming GOUDasfalt
Gemeente Gouda maakt samen met GOUDasfalt een nieuw bestemmingsplan voor het asfaltterrein. Daarin komt er plek voor tiny houses en een getijdenpark. Ook lonkt een rivierroeivereniging naar een plekje aan de IJsseloever. Er wordt dit jaar nog één housefeest geprogrammeerd, bewoners constateren tevreden dat het volume er lager staat.

Verkeersplan
De slapeloze nachten van Hilde Niezen komen tot een eind. Haar gedroomde verkeersplan, waarbij de singels worden afgesloten voor autoverkeer, haalt het weliswaar niet. Maar bewoners dragen een mildere variant aan, waarmee de rest van Gouda gelukkig ook akkoord gaat. In de luwte wordt intussen de parkeernota erdoor geduwd met daarin een explosieve stijging van het parkeertarief in het centrum


Marianka met Pensioen
In het jaar 2020 zal naar verwachting van de redactie de journaliste en Gouwenaar Marianka Peters beginnen aan een wel verdiend pensioen.

Vorig jaar ronde ze haar eigen boek al af en in 2017 ontving ze al een oeuvre prijs voor al haar inspanningen voor Gouda als journalist. Het samenstellen van je levensboek is vaak het moment om te gaan nadenken over een volgende stap in het echte leven. Wij wensen Marianka veel plezier in de volgende levensfase en mocht je toch weer schrijfkriebels krijgen loop dan even langs bij onze redactie aan de Karnemelksloot in Gouda. Je bent altijd welkom.


Gouda 750
De historische vereniging die Goude graaft een reliek op uit 1252, bierbrouwers maken bier naar historische Goudse traditie. Als klap op de vuurpijl besluit de gemeente geld vrij te maken voor heropening van de havensluis. Om van het gezeur over herinrichting van de Nieuwe Haven af te zijn besluit Gouda de gracht opnieuw uit te graven. De vroegere bordelen worden in oude luister hersteld. Bewoners protesteren vooral tegen de kap van bomen.

Hotels in Gouda
Het hotel aan de Spoorzone blijft een hoofdpijndossier en komt niet van de grond. Het voormalige weeshuis wordt opgeleverd met pracht en praal. De eerste gasten plaatsen hun limo’s in de wijk rondom het hotel. Rond het Songfestival zijn alle hotels volgeboekt.

Vogelbuurt
Voor het eerst sinds de Crabethstraat gaat de gemeente weer op een risicolocatie aan de slag. In de Vogelbuurt is het reuzespannend of alle huizen overeind blijven. Al na een week tijd scheuren tien huizen volledig uit hun voegen. De bewoners hadden geen funderingsonderzoek gedaan, beginnen een rechtszaak en graven zich in. Ook in Kort Haarlem en het centrum verzakken huizen bij rioolwerkzaamheden.

Spoorzone
Ondanks tromgeroffel vanuit ‘de stroopwafel’, is het in de spoorzone stil als altijd. Verderop wordt wel alvast het Blokker magazijn afgebroken. Forenzen kijken iedere ochtend of er al wat gebeurt in de pijpenla tussen Cinema en het Huis van de Stad. Hotels, iemand?

Stationsgebied
Aan de andere kant van het station wordt intussen hard gewerkt aan de nieuwe fietsenstallingen. Overlast en chaos heersen over de straten voor het station. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de nieuwe fietsenstalling. Gouda is geschokt om een dodelijk ongeluk tussen een auto en fietser, te wijten aan de verkeerssituatie. Het bestuur moet op het matje komen.

Zinkende stad
Het Goudse centrum zakt ook in 2020 rustig door…
De gemeente voert een peilverlaging uit, waardoor het water niet meer overal tegen de vloerbalken klotst. In een mooi rapport verklaart Gouda verder te denken over een oplossing voor de lange termijn en schuift zo de hete aardappel voor zich uit.

Afval
De verguisde nieuwe gft-containers krijgen allemaal een ‘nieuwe kop’. Het hevigste protest luwt, al blijft er weerstand tegen de kleine afmetingen van het vulgat. De gemeente Gouda geeft extra voorlichting over afval scheiden omdat ze denkt dat bewoners slecht scheiden uit onwetendheid. Bewoners blijven afval bij elkaar gooien om kosten te drukken.

Kerstboom vervangen
Uit milieuoverwegingen besluit Gouda de kerstboom dit jaar niet uit Kongsberg te halen. In plaats daarvan zamelt ze vanaf de zomer petflessen in, installeert er lichtjes in en tuigt op het marktplein de eerste petflessenboom ter wereld op.

Laadpalen
Terwijl steeds meer Gouwenaars een volledig elektrische auto kopen blijft het aantal laadpalen achter. De wethouder wordt op het matje geroepen en belooft beterschap. Bewoners moeten hun auto voorlopig maar thuis opladen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl