Weekblad deGouda digitaal

Voortaan vergoeding voor familieverdriet

Familieverdriet. Het is zo’n term uit de letselschadewereld waar je meteen een beeld bij hebt. 

Wat is familieverdriet? Een cliënte heeft jaren geleden ernstig letsel opgelopen bij een auto-ongeval. Ze heeft nog steeds veel pijn, kan niet meer werken en heeft hulp nodig. Haar man en twee jonge kinderen lijden hier dagelijks onder. 

Zij vroeg mij eens of haar familie recht heeft op affectieschade, de officiële term voor familieverdriet. Helaas voor haar was dat toen niet zo. 

Maar met ingang van dit jaar is het mogelijk vergoeding te krijgen voor dit familieverdriet. Eindelijk, want de discussie speelt al tien jaar. 

Tot 31 december 2018 kon alleen het slachtoffer zelf smartengeld krijgen. Vanaf 1 januari 2019 kunnen familieleden dit ook krijgen bij een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Denk aan een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of een geweldsmisdrijf. Het is een erkenning voor het verdriet. Uit onderzoek blijkt dat het helpt het verdriet te verzachten. 

Een belangrijke voorwaarde is dat er sprake moet zijn van ernstig letsel of een overlijden. 

De hoogte van smartengeld voor slachtoffers is onderhandelbaar en staat dus niet vast. Affectieschade bedragen staan wel vast. Zo krijgt een weduwe 20.000 euro en een meerderjarig uitwonend kind 12.500 euro. Verzekeraars moeten dit betalen. 

Nieuwe wetten bieden nieuwe mogelijkheden. De praktijk moet nog uitwijzen hoe het gaat verlopen. U kunt mij altijd benaderen met vragen over dit onderwerp. 

Annelies van Dorp 

advocaat letselschade 

tel. 0172-427077 

a.vandorp@berntsenmulder.nl 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl