Weekblad deGouda digitaal

Vrijwilligerswerk: Gemiva

Gouda – “Vrijwilligers werken mee met de groep. Ze hebben het gevoel dat ze erbij horen en onderdeel van het team zijn”, zegt Jaap de Haas, vrijwilligerscoördinator bij Gemiva. De zorgorganisatie werkt met cliënten met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Dat is heel breed; van wonen en dagbesteding tot ambulante zorg. Vrijwilligers zijn voor de cliënten onmisbaar.

De taken van vrijwilligers bij Gemiva zijn enorm divers, vertelt Jaap de Haas in aanloop naar de kerstdagen. “Je hebt vrijwilligers die met de groep werken, zoals tuinvrijwilligers op de moestuin en vrijwilligers die helpen bij beweging, zoals bij ‘Activiteitencentrum de Rotonde’ in Gouda. Er zijn ook mensen die alleen met een cliënt werken, zoals iemand die een paar dagen in de week voor ons kookt”, zegt Jaap.

Buitenwereld
Vrijwilligers zijn daarbij niet alleen een helpende hand, maar voor cliënten ook een verbinding met de buitenwereld, legt hij uit. Zoals bijvoorbeeld een mevrouw die kookt: “Zij is wat ouder en voor hen een soort oma waar zij hun verhalen aan kwijt kunnen”.

Die helpende handen bij Gemiva zijn zowel van jong als oud, vertelt Jaap: “Het is een heel gevarieerde groep. Ook jongeren weten de weg steeds beter te vinden”. Sommige van hen hebben bijvoorbeeld een afstand tot de arbeidsmarkt: “Een vrijwilliger helpt mee met schoonmaaktaken, maar met de bedoeling om weer in het werkproces te komen”.

Meewerken
Bij Gemiva wordt zowel individueel als in teams gewerkt. Je kunt je voorstellen dat je ’s ochtends aankomt en als vrijwilliger mee werkt in de groep. Of dat je juist alleen met een cliënt werkt: “Samen leuke activiteiten ondernemen zoals wandelen, fietsen, zwemmen, bowlen een uitje naar bv. de bioscoop of gewoon een kopje koffie/praatje of een potje gamen op de woning”, somt Jaap op. De tevredenheid van het werk is groot, weet de vrijwilligerscoördinator uit de vrijwilligersenquête: “Vrijwilligers hebben het gevoel dat ze erbij horen en onderdeel van het team zijn”.

Olie van de organisatie
Eigenlijk zijn de vrijwilligers de olie van de organisatie. Dankzij hun helpende handen komt er voor de betaalde krachten tijd vrij voor andere taken. En hoewel vanwege de corona de helpende handen soms tijdelijk wat minder aanwezig zijn, is Gemiva altijd op zoek naar nieuwe hulp. Daarbij is er voor elke aanvraag wel een passende job te vinden, vertelt Jaap. En als je dan eenmaal bij de organisatie hoort, kun je erop rekenen dat er goed voor je wordt gezorgd: “We doen erg ons best om vrijwilligers aan ons te binden en bij ons te houden.


  • Naam organisatie: Gemiva-SVG-groep
  • Oprichting/bestaan sinds: sinds 1997 na samengaan van Stichting Gemiva en Stichting SVG, oorspronkelijk uit 1967 en 1969.
  • Aantal vrijwilligers: Ruim 200 in Gouda en omstreken.
  • Vrijwilligerstaken: o.a. bardiensten, klusjesman, administratie, huisbezoeken, zwemmen, wandelen, bezoeken van een kerst- of zomermarkt en gastheer/gastvrouw.

Interesse? Neem contact op met Jaap de Haas: Jaap.de.haas@gemiva-svg.nl

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl