Weekblad deGouda digitaal

Vrijwilligerswerk: Kinderarmoede – de Kringloop

Gouda – Thea de Wit doet dit vrijwilligerswerk vanuit haar hart, omdat ze als kind ook met armoede te maken heeft gehad. Thea wil daarom graag kinderen helpen, die nu in hun omgeving onder de armoedegrens moeten leven. Thea heeft zelf geen kinderen, maar voelt zich ‘bonus mama’ van heel veel kinderen, omdat ze die een ‘stukje beter leven’ kan geven. Het is super en ze geniet ervan, ze kan haar kennis doorgeven en ze leert de kinderen hoe je geld kan verdienen zonder te investeren, dat noemt ze ‘ontwikkeling’. En ze leert de kinderen dat ‘Kan niet’ op het Kerkhof ligt en dat ‘Wil niet’ er naast ligt’.

Thea begeleidt stagiaires, die ook allemaal een ‘problematiek’ hebben. Ze vangt ze op en gaat met ze aan de slag en brengt zo haar eigen levenslessen en eigen ervaringen over. Thea heeft 10 jaar gewerkt als leidinggevende in de sociale werkvoorziening bij Promen en daar het talent ontwikkeld om mensen die aan de zijlijn staan te helpen zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een dame van boven de 50 jaar en die analfabeet was een alfabeet te maken op de werkvloer. Dit jaar heeft Thea haar diploma’s behaald en ze is nu begeleidersdeskundige van begeleide specifieke doelgroepen.

Artikel gaat verder na de foto

In Gouda alleen al zijn er meer dan 1.200 kinderen, die opgroeien onder de armoedegrens. De stichting Kinderarmoede probeert die kinderen via de scholen in Gouda te bereiken. Het geld dat de stichting van supporters, donateurs en sponsors krijgt geven ze via cheques uit aan scholen, zodat die deze kinderen kunnen helpen aan schoolse dingen en ze kunnen regelen dat de kinderen ook mee kunnen doen aan b.v. excursies, waarvoor normaal een bijdrage van de ouders wordt gevraagd.

Daarnaast organiseert de Stichting speciale dagjes uit voor de kinderen. Twee jaar geleden liep Thea in Woerden op de Koeienmarkt en raakte daar in gesprek met een dame van de partyboot de ‘Sweet Caroline’ die vroeg “Als je nu eens een prijs won en je kon met zo’n boot varen, wat zou je dan doen?’ Thea antwoordde direct: “ik zou al mijn kinderen meenemen en hen de mooiste dag van hun leven bezorgen”. Waarop de dame zei ”dat gaan we doen”. En in de zomer van 2020 is het ondanks corona gelukt om 14 kinderen een mooie dag te bezorgen.

De stichting zoekt vrijwilligers, omdat door corona net als bij veel goede doelen de inkomsten uit donaties e.d. teruglopen. Een jaarlijkse inzamelactie vanuit Albert Hein kon dit jaar niet doorgaan door corona. En dus waren er geen cadeautjes van Sinterklaas en de Kerstman dit jaar. Daarom heeft Thea iets nieuws bedacht en gaat ze in 2021 de ‘Kind jongere ontwikkeldag’ organiseren in het gebouw van de Kringloop Gouda, waarin door de verhuizing naar een nieuw pand voldoende ruimte is.

Dus genoeg mogelijkheden voor nieuwe vrijwilligers, die net als Thea ook hun hart willen verpanden aan kinderen die onder de armoedegrens moeten leven.


  • Naam: Thea de Wit
  • Leeftijd: 51 jaar
  • Belangrijkste taak: Directrice Stichting Kinderarmoede Gouda

Aanmelden als vrijwilliger: https://stichting-kinderarmoede.nl/contact/

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl