Weekblad deGouda digitaal

‘Vrouwennetwerk werkt nog steeds’

Gouda – Het vrouwennetwerk Vrouw en Busyness Groene Hart bestaat tien jaar. Een ‘huiskamergroepje’ van tien Goudse onderneemsters groeide uit tot een volwassen ondernemersvereniging voor vrouwen. Het ging in die tien jaar niet bepaald vanzelf. Het netwerk startte middenin de economische crisis en kreeg later concurrentie van andere (regionale) netwerken. Maar het vrouwennetwerk wist te overleven en staat voor een nieuwe taak. Tineke Hoekstra spreekt met de drie voorzitters die ieder op eigen wijze het vrouwennetwerk hebben geleid: Linda Mol, Yvonne Stoevelaar en Marian Verhaegh.

De oprichtingsdatum was 8 maart 2008, want dat was de honderdste verjaardag van Inter-nationale Vrouwendag. Marian Verhaegh was de eerste voorzitter. Zij begon in een tijd waarin de bankencrisis de hele wereld meesleepte in een diepe economische recessie.

Je had geen last van de economische crisis?
Marian: “Nee, ik was positief verrast dat er zoveel vrouwelijke ondernemers in deze regio actief waren, goede diensten verleenden en mooie producten maakten.”

Linda: “En als het economisch slecht gaat zoek je elkaar op, dan heb je meer steun nodig.”

Het vrouwennetwerk was bedoeld voor alle vrouwelijke ondernemers in het Groene Hart, met het doel elkaar te versterken in het ondernemerschap, kennis en ervaring te delen en elkaar te inspireren.

Marian: “Het was pionieren. We organiseerden veel themabijeenkomsten. En dat sloeg aan. Binnen een jaar zaten we op honderd leden.”

Er kwam een programmacommissie, die jaarlijks zo’n acht bijeenkomsten organiseerde. Door het groeiende aantal leden was er geld om bekende sprekers in huis te halen. De bijeenkomsten gingen bijvoorbeeld ook over pitchen, verzorgd door de leden. De onderwerpen moesten praktisch en boeiend zijn en voorzien in de behoefte van de leden.

 

Dieptepunt
Toen Yvonne Stoevelaar in 2014 de voor-zittershamer overnam van Marian wilde ze het netwerk zichtbaarder maken in de regio, maar dat mislukte. In navolging van Vrouw en -Busyness waren er overal in de regio -netwerken ontstaan. Yvonne kreeg daardoor te maken met een terugval van het aantal leden en ook de betrokkenheid van de vrouwen bereikte een dieptepunt.

Yvonne: “Meer leden, meer geld. Dat heb je nodig om een professionaliseringsslag te -kunnen maken. Door meer bekende sprekers uit te nodigen word je ook aantrekkelijker voor nieuwe leden.” Het frustreerde haar, want ook het bestuur dreigde uiteen te vallen. -Niemand had zin om de kar te trekken. Ze doet uiteindelijk een laatste appel op de leden om V en B te redden. Dat lukte.

Linda nam vorig jaar het voorzitterschap over van Yvonne. “In het begin was het best pittig. Er waren verschillende stromingen binnen de club en ik wilde weten wat de leden nu wilden met V en B. Uit mijn peiling bleek dat ze geen lid waren geworden om geld te verdienen. Ze wilden vooral versterking, verbinding en persoonlijke ontwikkeling. Voor mij als -kersverse voorzitter was dat ook wel handig om te weten.”

 

Kleinerend
Een pijnpunt voor Linda is de schrijfwijze van Busyness. “Ik vind het kleinerend. Hoe -hebben jullie dat kunnen verzinnen?”

Marian: “Het was een teaser, niet zo van ohoh tussen de luiers, soep en de aardappelen door zijn we ook nog druk met ons businessje, zo was dat niet bedoeld. We wilden met deze woordgrap duidelijk maken dat wij ons bedrijf serieus namen, net zoals onze andere rollen als vrouw.”


Is een vrouwennetwerk nog wel van deze tijd?
Marian: “Ik denk dat het nog steeds werkt. Punt.”

Linda: “De salariskloof, het glazen plafond en #metoo geven duidelijk aan dat er nog steeds grote verschillen zijn om te overbruggen. Volgens mij kan een vrouwelijk ondernemersnetwerk daar heel goed aan bijdragen.”

Moeder of ondernemer?

Marian: “Je bent gewoon beide, de twee rollen versterken elkaar.”

Linda: “Vijftien jaar geleden had ik geen tijd het om ondernemerschap zo in te vullen, zoals ik het nu doe. Ondernemerschap is je -interesses en passie volgen en om dat te -kunnen doen heb ik grote kinderen nodig, ja.”

Yvonne: “Ik had geen idee of het ondernemerschap iets voor mij zou zijn. Ondertussen ben ik al elf jaar ondernemer.”

Moet V en B zelfstandig blijven of fuseren?

Linda: “Je moet je battle kiezen, dus ga ik voor meer leden.”

Yvonne: “Ik zou het tof vinden, dat je elkaar zakelijk weet te vinden en daar heb je grotere partijen voor nodig. En dat mogen wat mij betreft ook mannen zijn.”

Linda: “Daar zijn andere clubs voor. We -hebben genoeg aan ons zelf. Het is een keuze.”


Resultaatgericht of gezelligheid ?
Linda: “Ik zoek medestanders en geen -vriendschappen.”

Yvonne: “We noemen ons geen -vriendinnen. Voordat je het weet krijg je een cursus -macrameeën. Ga er naartoe als je het leuk vindt, maar koppel het niet aan Vrouw en -Busyness. In een gezelligheidsclubje leg je maar uit hoe je moet macrameeën.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl