Weekblad deGouda digitaal

Ward de Ridder slaagt voor vwo op het Antoniuscollege met gemiddeld een 9,6

Gouda – Ward de Ridder krijgt op 3 juli zijn eindexamendiploma vwo uitgereikt. Op dit diploma prijken alleen negens en tienen. Naast de lessen aan het Antoniuscollege deed Ward zeer succesvol mee aan de Olympiades Biologie en Sterrenkunde en studeerde hij naast zijn studie in 6 vwo al Wiskundige Structuren aan de TU Delft. Na de zomervakantie start hij met de opleiding Nanobiologie aan de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een gemiddeld eindcijfer 9,6. Ward is er zelf vrij nuchter onder. Hij heeft altijd plezier gehad in het leren en is ook nog lang niet uitgeleerd. Volgend jaar gaat hij Nanobiologie studeren aan de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. “Eigenlijk ben ik geïnteresseerd in te veel onderwerpen. Nanobiologie combineert veel onderwerpen: de complexe biologische ‘mini’systemen worden met de taal van wiskunde en natuurkunde ontrafelt. Ook filosofie speelt bij deze studie een rol”. De cijferlijst van Ward is uitzonderlijk. Rector Ank Brent: “Zo’n cijferlijst komt zelden voor, uiteraard zijn we heel trots op hoe Ward dit voor elkaar gekregen heeft en hebben we alle vertrouwen in zijn toekomst”.

Extra activiteiten
Naast de lessen aan het Antoniuscollege deed Ward mee aan de Junior Olympiade Biologie in de 3e klas, de Sterrenkunde Olympiade in de 4e klas en de Biologie Olympiade in de 4e, 5e, en 6e klas. Verder deed hij mee aan de voorrondes van de aardrijkskunde-, scheikunde-, natuurkunde- en wiskundeolympiades. Ook had hij nog tijd om in de 4e klas een masterclass logica aan de UvA en een masterclass rocket science aan de TU Delft te volgen. Tot slot volgde hij in de 6e klas succesvol het vak Wiskundige Structuren aan de TU Delft.

Eindopdrachten
Op het Antoniuscollege maken de leerlingen een profielwerkstuk (PWS). Het onderwerp van het PWS Ward is ‘Het effect van getijdeninteractie tussen elliptische sterrenstelsels op stervorming’. Ward: “Ik onderzocht met behulp van data van de Isaac Newton telescoop op La Palma of verstoringen in elliptische sterrenstelsels, die bijvoorbeeld door botsingen met andere stelsels worden veroorzaakt, tot meer stervorming in de stelsels leiden. Voor de eindopdracht van het Tweetalig onderwijs (TTO) aan het Antoniuscollege koos Ward ‘In Vitro Gametogenesis’. Ward: “Bij gebruik van IVG voor mensen van hetzelfde geslacht, zouden deze stellen in theorie biologisch gezien kinderen kunnen krijgen. Het onderzoek ging over de ethische en praktische kwesties daarvan”. Ward benadrukt dat hij veel steun heeft gehad aan zijn docenten bij dit soort opdrachten: “zij hebben al die jaren goede begeleiding gegeven en veel voor mij geregeld”.

De tijd op het Antoniuscollege
Ward denkt met plezier terug aan de tijd op het Antoniuscollege: “De gezelligheid met mijn vrienden tijdens uitstapjes, maar ook gewoon tijdens de normale schooltijd. De inside jokes, het gegrap in de pauzes en tijdens de les, ga zo maar door”. Naast de lesstof leerde hij ook andere belangrijke lessen: “Dat je veel kan bereiken als je ergens echt voor gaat. Alles wat ik heb gedaan zou echt niet mogelijk zijn geweest zonder steun van mijn docenten’”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl