Weekblad deGouda digitaal

‘Het was een geweldige ervaring’

Tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro was Gouda goed vertegenwoordigd. De Gouwenaars Duncan van Haaren (brons bij het zwemmen), Stephen de Vries (brons bij het baanwielrennen) en Ronald Hertog (zilver bij het verspringen) waren allen succesvol. Sportverslaggever Robbert Duijnstee blikte terug  met de sporters op een mooie en succesvolle Spelen.
(Ronald Hertog kon er niet bij zijn).

Hoe kijken jullie terug op de Spelen?

Duncan: “Vol ongeloof. Bizar, dat realiseer je je pas wanneer je weer thuis bent. Het is omschakelen als je weer in je vertrouwde omgeving bent. Alles op de Spelen werd voor me gedaan. Nu moet ik gewoon weer thuis de tafel dekken.’’

Stephen: “Ik kijk met zoveel plezier erop terug. Het was een geweldige ervaring om de Paralympische Spelen mee te maken. Het is wel heel erg omschakelen zoals Duncan al zei.”

Hebben jullie je eigen doelstellingen gehaald?

Duncan: “Het is en blijven de Spelen, daar kan van alles gebeuren. Ik ging met de insteek naar Rio : ik kijk wel waar het schip strandt. En dat strandde best wel ver haha. Zeker toen de Russen op veel onderdelen werden gediskwalificeerd, stegen mijn kansen.”

Stephen: “Ik heb mijn doelstelling gehaald, en dat was een medaille halen op de Spelen. Toch had ik het gevoel dat er meer in zat.”

duncan-stephen

Is er zo’n groot verschil tussen de Olympische Spelen en de Paralympics?

Stephen: “Vroeger werd er anders naar de Paralympics gekeken, met een soort minachting.  Nu is dat verbeterd, er is meer aandacht voor gekomen, mede doordat het professioneler is geworden.”

Duncan: “Ik zie dit, en ik spreek denk ik ook voor Stephen, als een blijk van waardering. Ik zie geen grote verschillen, het enige verschil is dat ik in dit geval veel geholpen wordt omdat ik in een rolstoel zit.”

Stephen: “Het mooie is ook dat dit Nederlandse team het op sommige onderdelen beter deed dan de Olympische sporters. Dat geeft veel voldoening en het geeft respect van andere sporters.”

Duncan: “We trainen ook samen met de Olympische sporters, dat geeft zo’n boost. We worden er alleen maar beter van.”

Stephen & Duncan: “We voelen ons ook onwijs trots dat we voor Nederland mogen aantreden op de Spelen. Het zorgt voor veel aanzien en respect, je bent als het ware de trots van je vaderland.”

Jullie zijn topsporters, daar komt veel discipline bij kijken. Is het lastig om altijd voor de sport te leven?

Duncan: “Af en toe mis ik de spontaniteit van het gewone leven. Even iets tussendoor doen, iets voor mezelf. Gelukkig heb ik nu een tijdje vrij, daar geniet ik dan volop van.”

Stephen: “Ja dat is wel lastig soms. Ik ben wel eens toe aan een beetje vrijheid, gewoon een dagje niks. Maar ik wil niet opgeven, daarvoor is de sport te leuk.”

Jongens, over vier jaar zijn de Paralympische Spelen in Tokio. Kan ik jullie eraan houden dat jullie allebei terugkomen met een gouden plak?

Stephen & Duncan: “Daar zeggen we beide volmondig ja op!”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl