Weekblad deGouda digitaal

Wat bieden de vier grote culturele instellingen tijdens Corona?

Gouda – Voor wie niet bekend is met de verzamelnaam de 4 C’s, dit betreft de vier grote (gesubsidieerde) culturele instellingen in Gouda. Deze club wordt gevormd door de Goudse Schouwburg, de Bibliotheek Gouda, Museum Gouda en het Cultuurhuis Garenspinnerij. Nu ook zij verplicht zijn hun deuren te sluiten zijn we benieuwd of bij het management voldoende creativiteit aanwezig is om toch iets voor de inwoners van Gouda en omgeving te betekenen. Persoonlijk contact is bij voorbaat uitgesloten dus digitale verbinding blijkt in de meeste gevallen de sleutel.

De Goudse Schouwburg
Na onze vraag voorgelegd te hebben ontvingen wij antwoord van de directeur, Tineke Maas,dat men begonnen is met het verspreiden van een “positief cultureel virus door Gouda”. Een gedurfde aankondiging die een beetje onheilspellend klinkt, maar door de toelichting wordt de angel er wel uit gehaald. Vanaf 27 maart, 20.00 uur, brengen diverse artiesten via live streams theater, muziek en cabaret rechtstreeks naar de mensen thuis. De paar kinderziekten zijn inmiddels geheeld en nu kan dus iedereen op het eigen YouTube-kanaal van de Goudse Schouwburg alle optredens van de artiesten live online bekijken. Er is niet eens een account voor nodig.

Gouds Virus; het blijkt te bestaan
De leiding van de schouwburg gaat duidelijk het beladen woord virus niet uit de weg gezien de slogan: “Tijdens de sluiting organiseren wij wekelijks het Gouds Virus Festival”. Natuurlijk is het een positief virus (als dit al bestaat) want de medewerkers van de schouwburg willen mensen zoveel mogelijk laten genieten van al het moois dat theater te bieden heeft; hoop, vreugde, een beetje troost en inspiratie. Voor wie wil weten wat de wekelijkse programma’s inhouden kan daarvoor naar de website van de Goudse Schouwburg gaan.

Artikel gaat verder na de foto

De Bibliotheek Gouda
Aanvankelijk was op de website van de bibliotheek te lezen dat men zich aan het beraden was welke aanvullende diensten de komende tijd, dus tijdens de verplichte sluiting, geboden konden worden.
Inmiddels meldt de Bibliotheek Gouda op haar website een aantal online activiteiten. Naar het lijkt ook voor de bibliotheek het enige alternatief, want de Chocoladefabriek is gesloten en daarmee ook de bieb. Voor de aan huis gekluisterde leden biedt de Bibliotheek Gouda de volgende speciale actie:

E-books en Luisterboeken
Een selectie van mooie, spannende en ook handige boeken zijn nu voor leden gratis beschikbaar. Alle gedrukte boeken uit de selectie zijn ook verkrijgbaar als luisterboek. Op de website kunnen lezers hier alles zelf over vernemen, inclusief de leestips van de bibliotheek.

Nog geen lid van de Bibliotheek Gouda?
Uiteraard biedt de leiding van de Bibliotheek Gouda de mogelijkheid om direct lid te worden. Ook dat kan online en het pasje wordt naar het huisadres gestuurd. Hiermee hebben de nieuwe leden direct toegang tot de selectie, de kennisbank en de online bronnen.

Artikel gaat verder na de foto

chocoladefabriekgouda

CultuurThuis Garenspinnerij
Dat is de speelse variant die directeur Willem van den Broek geeft aan het initiatief om ook in “quarantaine” geïnspireerd te blijven en lekker te kunnen oefenen. Voor de overige informatie verwijst hij naar de website, waar de online activiteiten in zijn opgenomen.

Muziek
24 docenten geven online lessen. Denk daarbij aan Skype lessen, opdrachten per e-mail en instructievideo’s.

Kinderatelier
Kinderen van het zaterdagochtend atelier krijgen via Skype les van Adelien en elke week krijgen ze een portie “Eerste hulp bij creativiteit” per post toegezonden. Intussen is Judith bereikbaar via Whats app. voor tips.
Tekenen en schilderen
Docenten in deze vakken zijn nu bezig met het onderwerp “handen en voeten”. Een blog en e-mail zijn de digitale hulpmiddelen en bovendien is er een app-groep gestart. Met de begeleiding en instructie wordt bovendien het groepsgevoel versterkt.

Dans
Loes Bennema oefent elke week een uur online met “dansen in de huiskamer”. Een opmaat naar een latere voorstelling.

Beeldhouwen
Ook hier is Whats app. het communicatiemiddel, waarop al allerlei creaties binnenstromen. De hoop is gevestigd om na 1 juni het gemaakte werk te kunnen exposeren.

Cultuurprikkel
Daar vormen Facebook en Instagram de verbinding. Voor jong en oud leuke opdrachten om thuis te kunnen uitvoeren

Artikel gaat verder na de foto

Museum Gouda
Bij de huidige epidemie zit niemand te wachten op bezoekers in een museum die zich rond een kunstwerk verdringen. Dus ook het museum Gouda is gesloten. Maar Hélène van den Dungen, marketing en communicatie, meldt dat er toch een manier gevonden is om museumliefhebbers op een andere manier creatief bezig te houden. Recentelijk is “Stip op de horizon” geïntroduceerd. Dat is een oproep tot het maken van een gezamenlijk kunstwerk.

Stip op de horizon
Er zijn veel online kunst initiatieven maar Museum Gouda doet hier nog een schepje bovenop. Zij doen dit door de inwoners van Gouda en volgers op sociale media op te roepen om gezamenlijk een kunstwerk te creëren en daarmee letterlijk en figuurlijk een creatieve stip op de horizon te zetten. Eens zullen de deuren van het museum weer opengaan en dan zullen tegelijkertijd alle kunstwerken bij elkaar worden gebracht en als geheel tentoon worden gesteld.

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda zegt: ‘Natuurlijk doet het pijn dat het museum gesloten is en onze mooie tentoonstellingen en collectie niet te zien zijn voor het publiek. Om de zinnen te verzetten en toch positief vooruit te kijken, is het mooi om gezamenlijk een kunstwerk te maken in de vorm van ‘stippen op de horizon’. Hoe je hiermee kunt omgaan staat op museumgouda.nl.

Museum Gouda en sociale media
Hélène van den Dungen heeft nog een extra activiteit in petto. Vanaf 6 april gaan de conservatoren in korte filmpjes kunstwerken uit de collectie toelichten en via de sociale media van het museum verspreiden. Om naar uit te kijken.
De 4 C’s proberen dus binnen de begrensde mogelijkheden cultuur minnend Gouda een dienst te bewijzen en daarmee bij te dragen aan het verlichten van het aan huis gekluisterd zijn.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl