Weekblad deGouda digitaal

Wat leest de man?

Gouda – Bart Jansen van Boekhandel Verkaaik wil best met een stoer kookboek voor mannen poseren voor de foto, maar wel onder protest. Want eigenlijk is hij tegen het maken van harde scheiding tussen mannen- en vrouwenboeken. Die scheidslijn is niet zo helder, vindt hij, “want mannen zijn ook gewone mensen.” Maar toch: er zijn echt boeken die een vrouw niet gauw zal pakken en daar kan hij zo een paar voorbeelden van noemen.

Er verschijnt zelfs een speciaal magazine: ‘Meer Boek voor Mannen’. Daarin staan allemaal boeken die vallen in het genre echte mannenboeken. Het zwaartepunt ligt op keiharde actie, hoewel er ook boeken over geschiedenis of politiek in staan, maar ook daarin ontbreekt de actie nooit.

Dat is wat veel mannen graag lezen, zegt Bart Jansen, en wat een vrouw vaak minder aanspreekt. Maar verder, benadrukt hij, zijn mannen hele gewone mensen die ook van filosofie, kunst en muziek houden, die ook graag romans lezen (maar meestal niet over romantische liefdes) en van koken houden. Hij staat op en haalt het kookboek waar een man met een flinke tatoeage op zijn arm op de cover prijkt. Dat ziet eruit als een echt mannenkookboek.

Reizen door Iran

Mannen lezen ook literaire verhalen, maar vrouwen doen dat meer. “Als we een literaire lezing in de boekhandel hebben, is zeventig procent van de bezoekers vrouw, maar is er een lezing over een economisch onderwerp, dan zit het hier vol met mannen. Laatst was hier een lezing over reizen door Iran, toen was het aantal mannen en vrouwen gelijk verdeeld.”

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl