Weekblad deGouda digitaal

Wereldse vrouwen in Gouda

Gouda – In deze serie gaat onze verslaggeefster Eva Peeters in gesprek met vijf buitenlandse vrouwen. Deze vrouwen proberen allen hun plekje te vinden in de Nederlandse maatschappij en krijgen hier hulp bij van de Zonta Club in Gouda. Deze serviceclub biedt steun aan kansarme vrouwen en stimuleert actieve deelname van vrouwen aan de maatschappij en in het beroepsleven. Dit is hún verhaal over ambities, familie, koken en natuurlijk hun weg naar Gouda.

Getrouwd zijn met een politicus hoeft in Nederland niet heel ingewikkeld te zijn. Je gaat regelmatig mee naar een formeel diner, poseert af en toe leuk op de rode loper en eet iets vaker alleen in de avond met de kinderen dan voorheen. Al met al: best te doen. Godefride Niyongabo is ook de vrouw van een politicus, maar haar leven in Burundi zag er na een aantal incidenten niet meer zo rooskleurig uit, waardoor vluchten in 2006 de enige optie was.

Ruim tien jaar geleden verliet Godefride het Afrikaanse Burundi. Met de kinderen aan haar zijde vluchtte ze naar Nederland, waar haar man al ruim een jaar in een AZC verbleef. “In Burundi was het helaas niet meer veilig voor mijn man, dus ook niet meer voor zijn gezin. De problemen ontstonden toen hij zijn toenmalige partij wilde verlaten voor de concurrentie. Hij was het met steeds meer zaken niet eens en wilde zodoende eigenlijk wisselen naar ‘de overkant’. In een land als Nederland is men gewend dat politici wel eens wisselen van partij, maar in een oorlogsland als Burundi is dit uit den boze.  Hij moest wel vluchten, wilde hij in leven blijven.”

Een leven opbouwen
Aangekomen in Leiden verbleef Godefride in een AZC bij haar man. “Ondanks dat dit een vreselijke tijd was, hebben wij het geluk gehad dat we na één maand al konden verhuizen naar Gouda. Na nog eens vijf maanden kregen we het nieuws dat we een verblijfsvergunning hadden gekregen. Dit was fantastisch! We kregen een fijn huis toegewezen en Gouda voelde goed aan, ik was blij dat wij de juiste keuze hadden gemaakt. In de jaren die ik hier woon heb ik lieve vriendinnen gemaakt en hebben we goed contact met de buren en de school van mijn kinderen. Natuurlijk heb ik het af en toe nog zwaar omdat ik mijn familie en vrienden moet missen, maar ik ben dankbaar voor het leven dat ik nu leid en ik kan na tien jaar met zekerheid Gouda mijn thuis noemen.”

Op zoek naar werk
Haar tijd in Gouda besteedde ze lange tijd aan haar gezin, vooral de (jonge) kinderen kregen de volle aandacht. “Behalve dat het voor mijn man en mij moeilijk was om te wennen, waren de kinderen toch ook behoorlijk van slag. Als je jong bent is het moeilijker te bevatten wat er allemaal gebeurt, dan als je volwassen bent. Er was daarom ook geen twijfel over mogelijk dat ik thuis bleef voor de kinderen, dat deed ik met alle liefde.”

Nu de kinderen ouder zijn, begon het toch weer te kriebelen bij Godefride. Als ze via de Zonta Club Gouda in contact komt met opleidingsinstituut De Tafelvanzeven uit Rotterdam ziet ze haar kans. “Via hen kon ik beginnen aan een cursus Sociale Hygiëne, om zo hopelijk in de toekomst een eigen catering bedrijf op te starten, hoewel een samenwerking ook mag! Als ik mijn diploma niet haal ben ik ook tevreden over wat ik allemaal heb geleerd. Niet alleen ben ik blij met het contact met de andere vrouwen in de cursus, ook ben ik blij met de stappen die ik zelf heb gemaakt.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl