Weekblad deGouda digitaal

‘Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen’

Mijn moeder was een -wandelend spreekwoordenboek, dus ik -vermoed dat ik de spreuk in de titel ook wel van haar heb. Of anders van de gereformeerde dominee die bij ons godsdienstles kwam geven op de openbare lagere school.

Zojuist heb ik de eerste les gevolgd van de cursus Wonen in een historisch pand. Als Goudoloog moet je je toch voortdurend blijven bijscholen. Het Streekarchief, de Omgevingsdienst en de historische en archeologische verenigingen hebben gezamenlijk weer een prachtige nieuwe cursus ontwikkeld.

De eerste les ging over de -ruimtelijke ontwikkeling van de stad. We kregen onder meer een kaart te zien van de vele kloosters, kapellen en kerken in de stad en onder meer de geleidelijke ontwikkeling van de Sint Jan, die steeds groter en groter werd. Het Rijke Roomse Leven was wel zeer nadrukkelijk aanwezig. Zou de Paus eigenlijk ook wat geld -gestuurd hebben voor de bouw van de Sint Jan? Dan zou onze mooiste en belangrijkste kerk ook nog gefinancierd zijn met buitenlands geld. Maar erger is nog dat de gereformeerden de kerk in 1573 tegen de zin van het stadsbestuur met geweld open-gebroken hebben voor hun eigen dienst. Kort daarna -hebben ze ook nog beelden en het hoofd-altaar verwijderd. Met deze voorgeschiedenis vind ik het een beetje hypocriet nu SGP en CDA wederom allerlei -vragen stellen over de vestiging van een -islamitisch centrum aan de -Antwerpseweg en een tijdelijke proef met een moskee in het oude Lidlgebouw in Gouda Oost. Het centrum aan de Antwerpseweg biedt ruimte aan maximaal 350 bezoekers en de wijkmoskee in Oost kan maximaal 500 gebedsplaatsen bieden. Bescheiden aantallen voor een grote groep stadsgenoten. Fijn voor de -betrokkenen dat er eindelijk een oplossing lijkt te komen. En zeker de protestanten mogen wat mij betreft een toontje lager zingen als je naar hun eigen verleden kijkt. Anders moeten we de Sint Jan maar opnieuw gaan kraken en er een mooi centrum voor -iedereen van maken.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl