Weekblad deGouda digitaal

Woningmarkt: meer nieuw aanbod, aantal transacties stijgt iets

In de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop,  delen van Zuidplas en Waddinxveen staan halverwege het kwartaal 519 woningen te koop waarvan 152 vrijstaand (daling van 21%) en 148 tussenwoningen (daling van 5%). Het aanbod aan appartementen nam 5% toe. In totaal daalt de hoeveelheid woningen in aanbod met 13%. De hoeveelheid nieuw aanbod dit kwartaal stijgt in deze regio met 12,3% naar 592 woningen.  Vraagprijzen stijgen ruim 10%; vrijstaand en vooral appartementen blijven daar wat bij achter met resp. 9% en 6% stijging van de vraagprijs.

Het aantal  transacties stijgt met 1,7% naar nu 528 woningen. De tussenwoning is hier het meest verkochte woningtype met 205 stuks, een stijging van bijna 4%. Er worden méér vrijstaande woningen verkocht maar vrijwel even zoveel twee-onder-één-kap woningen minder. Transactieprijzen lopen met 8,7% op naar nu €292.000. Voor appartementen is die toename wat milder met 4%. De verkooptijd bedraagt in deze regio 36 dagen.

De woningmarkt in deze regio met een KI = 2,9 meer oververhit geraakt t.o.v. vorig jaar (was 3,5) en dat komt doordat het aanbod wat is afgenomen en er bovendien iets meer transacties worden genoteerd. In de gemeente Gouda zijn vooral kleinere appartementen (tot 80 m2) uiterst schaars met KI = 1,5. Waddinxveen valt op doordat alle woningtypen daar schaars zijn inclusief vrijstaande woningen. In de Krimpenerwaard doet de woningschaarste nauwelijks onder voor die in Gouda; alleen vrijstaande woningen kennen in de Krimpenerwaard een evenwichtige markt.

Conclusie
De druk op de woningmarkt neemt landelijk niet af doordat het aanbod nog steeds daalt al is die daling wat minder hevig dan voorheen. Echter, de instroom van nieuw aanbod neemt toe. Daardoor stijgt het aantal transacties ook iets. De oververhitting zal pas gaan afnemen wanneer de hoeveelheid aanbod verhoudingsgewijs meer stijgt dan het aantal transacties. Dat punt is mogelijk in zicht wanneer de huidige trend doorzet. In het nieuwbouw segment gebeurt dat al: meer aanbod en minder transacties; KI stijgt naar 6,8.

In deze regio’s is de woningschaarste wat toegenomen door een stijgend aantal transacties (is landelijke trend) en in het geval van regio Gouda ook nog eens door daling van het aanbod ondanks instroom van relatief veel nieuw aanbod.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl