Weekblad deGouda digitaal

Woonpartners MH heeft geen tekort aan bouwlocaties voor haar plannen

Woonpartners herkent zich niet in het landelijk beeld dat woningcorporaties minder nieuwe woningen kunnen bouwen dan ze willen. 171 woningcorporaties zeggen in antwoord op een enquête van belangenvereniging Aedes dat het komt door oplopende bouwkosten en gebrek aan locaties. Nieuwbouwprojecten blijken ook geregeld financieel onhaalbaar door die hogere bouwkosten.

René Mascini. Directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland: “Wij hebben geen tekort aan locaties voor huurwoningen. Er zijn goede afspraken met gemeenten in ons werkgebied en ontwikkelaars. Woonpartners bouwt daardoor in Gouda, Waddinxveen en Zuidplas jaarlijks gemiddeld 150 nieuwe sociale huurwoningen”.

Ook voor de komende jaren zijn er volop plannen en locaties beschikbaar. “ De gemeente Waddinxveen en Gouda hebben ook meer ruimte gemaakt voor sociale huurwoningen in de nieuwbouw. Ook de gemeente Zuidplas biedt ons goede mogelijkheden. Eigenlijk zouden we nog meer huurwoningen willen bouwen. Niet alleen in de sociale huur, maar ook in de middenhuur tussen € 700,- en € 900,-“, gaat Mascini verder.

Duurzaam bouwen voor lage woonlasten
In het werkgebied van Woonpartners MH is er een groot tekort aan huurwoningen. Er stonden begin 2019 ruim 13.000 woningzoekenden geregistreerd. “De bouwkosten zijn inderdaad sterk gestegen”. Dat wordt met name veroorzaakt doordat de woningen duurzaam worden gebouwd en vanaf nu ook gasloos. Het perfecte resultaat voor de huurder is een woning met lage energielasten. Dat scheelt enorm in de totale woonlasten want de energie wordt ook alleen maar duurder.

“De overheid kan ons helpen door duidelijke regelgeving te maken, waardoor de kostenbesparing in energie niet alleen teruggegeven wordt aan de gebruiker, maar ook aan de investeerder. 

Vraag naar kleinere woningen
Woonpartners MH bouwt kleinere woningen, vooral omdat de vraag naar huurwoningen voor bijna 70% komt van 1- en 2-persoons huishoudens. In de afgelopen jaren heeft Woonpartners diverse projecten gerealiseerd met een woonoppervlakte van 50 tot 60m². Voorbeelden daarvan zijn: appartementencomplex De Rietpluim in Westergouwe en een gedeelte van de appartementen in de Georgine Sanderstoren in Gouda Oost. Voor de appartementen in het project Stationspark van Park Triangel is uitgegaan van een woonoppervlakte van 48 tot 52 m². 

René Mascini concludeert met een overpeinzing: “Wat de corporaties echt zou helpen, is een verlaging of afschaffing van belastingen.  Een kwart van huurinkomsten wordt nu afgedragen aan de overheid. Als dat minder wordt kunnen we ook meer bouwen. Zo simpel is dat!”

René Mascini

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl