Weekblad deGouda digitaal

‘Ze moeten mij echt uit de sportzaal wegslepen’

Gouda – Mario den Edel (69) kreeg recent de allerhoogste jiu-jitsu onderscheiding in Nederland voor al zijn verdiensten voor de nationale en internationale jiujitsu sport. Maar wie is de sportman achter deze prestatie?

Als eerst gefeliciteerd met je onderscheiding.
Doet het nog wat met je na al die prestaties of wordt je er niet warm of koud van?

Mario: Heel eerlijk? Doet mij vrij weinig. Ik hoef die erkenning niet, ik wil mensen gewoon helpen en beter maken. Het plezier dat ik uit het sporten en -lesgeven haal is voor mij het allerbelangrijkste. Het ging mij nooit om de hoogste onderscheiding -binnen Jiu Jitsu te halen.

Hoe ben je eigenlijk de vechtsportwereld ingerold?

Mario: Door mijn vader kwam ik op mijn 7e jaar met judo in aanraking, dat was ook een goede oplossing voor mij als druk ventje. Mijn voorbeelden waren judoka Anton Geesink en judoka en jiujitsuka Wim Boersma.

Vervolgens resulteerde zijn enthousiasme en wil om altijd te blijven verbeteren in vele overwinningen en prijzen. In 1969 won Mario de militaire judo–kampioenschappen en daarna vele andere judo -toernooien en kampioenschappen. Zoals in 1973 toen hij kampioen van Zuid-Holland werd.

In 1975 maakte hij deel uit van het Nederlands selectie-team, dat aan internationale wedstrijden deelnam. Na de middelbare school is Mario naar het CIOS gegaan en heeft die opleiding met succes afgerond. In 1972 startte hij, op 24-jarige leeftijd, een sportschool met veel schulden en risico in Gouda. Later voegde zijn tweelingbroer Bert zich erbij, die later zelf in Waddinxveen verder ging. Ze waren zeker van hun kunnen en doelstellingen. Nu op -69-jarige leeftijd is Mario nog steeds actief op de -sportschool in Gouda die geleid wordt door zijn dochter -Mariolein en schoonzoon Allard Schullenklopper.

Naast het lesgeven en zelf beoefenen van de sport nam zijn passie en inventiviteit voor Jiu Jitsu de vorm aan van iemand van de ‘buiten categorie’.

Je hebt je heel erg bezig gehouden met het constant verbeteren van de sport, hoe heb je dit gedaan?

Mario: Het Jiu Jitsu stond aan de vooravond van een grote omwenteling. Ik wilde de structuur, inhoud en organisatie van het Jiu Jitsu in een compleet ander daglicht zetten, waarbij een sprankelende wedstrijdsport ontstond met een nieuwe technische diepgang en een verleidelijke uitdaging voor deelname aan dit nieuwe Jiu Jitsu. De wedstrijdvormen zijn nu bekend onder het Duo System en Fighting System.

Tezamen met Wim Boersma schreef Mario het boek ‘Jiu Jitsu Do’. Daarna volgden de boeken ‘Ebo-no Kata’ en ‘Ne Waza Kata’, een nieuwe versie van het Goshin Jitsu, de informatieboeken voor -Kuygraden examens voor leerlingen en leraren. Mario -zorgde voor stuctuur binnen de Jiu Jitsu door deze -inspanningen. Deze boeken en leersystemen zijn -onlangs aangenomen als het internationale educatie-systeem. Daarnaast zette Mario een nieuw wedstrijdsysteem op voor Jiu Jitsu. Hij wordt -daarom ook gezien als een groot voorbeeld binnen de -vechtsportwereld.

Is er een sporter waar je het meest trotst op bent, waar je veel werk of aandacht in hebt gestoken?

Mario: Ik heb geen specifiek persoon, het zijn er echt zoveel. Allemaal even knap wat ze hebben bereikt. -Iedereen heeft op zijn eigen manier moeten knokken. Daarnaast vind ik het toch belangrijker dat ik niet per se kampioenen aflever of de beste wordt. Ik wil mensen beter maken en ze het gevoel geven dat ze er toe doen. Meedoen is voor mij dan ook belangrijker dan winnen. Zeker voor kinderen is dat van belang, dat ze een stukje erkenning en waardering krijgen. Een derde plek is dan net zo goed als een eerste plek. Dit werkt uiteindelijk het meest motiverend.

Als ik je zo hoor, ben je 24/7 bezig met de sport.
Wordt je daar soms niet gek van?

Mario: Nee, ik zou zonder de sport nergens meer zin in hebben. Ik ben nooit uitgeleerd, overal zie ik nieuwe kansen. Ik kan heel moeilijk stilzitten. Ik durf al te zeggen dat ik in het harnas sterf. Ze moeten mij echt uit de sportzaal wegslepen.

Wat zou je mee willen geven aan beginnende sporters/vechtsporters?

Mario: Zoek een sport die bij je past, wordt bewust van wat je wil verbeteren. En om dit compleet te maken moet je er plezier uithalen, en jezelf niet gaan pushen. Zoek het iets op wat je enthousiast maakt en geef nooit te gauw op.

Al zijn inspanningen hebben geresulteerd in:

• Ridder in de orde van Oranje Nassau

• JBN Bondsridder in goud

• 10e Dan Jiu Jitsu

• 4e Dan Judo

• diverse certificaten en oorkondes

• ontwikkelaar Ebo-No-Kata, Ne-Waza kata

• ontwikkelaar Duo System en Fighting System


ontwikkelaar internationaal educatiesysteem van 5e kyu – 5e Dan welke de norm is voor alle bij de JJIF aangesloten landen

• sportpenning Gemeente Gouda

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl