Weekblad deGouda digitaal

Zestig jaar Gouda bij Kaarslicht met meer activiteiten dan ooit

#Gouda – Kaarsjesavond uit 1956 groeide naar Gouda bij Kaarslicht in 2015 met ruim honderd activiteiten op het middag- en avondprogramma, verspreid over veertig locaties in het centrum. Morgen is het weer zo ver. 

Het was de kerstboom die Kongsberg in 1956 cadeau deed, die alles in gang zette. Een gezellig uurtje met een paar honderd mensen die kerstliedjes zongen rond de boom, is zestig jaar later uitgegroeid tot een groots evenement. De kaarsjes zelf kwamen overigens pas in 1958, toen de Goudse kaarsenfabriek honderd jaar bestond. Tijdens de viering van dat jubileum in mei kreeg het stadhuis 1.500 kaarsen om voor de ramen te zetten. Dat vond iedereen zo mooi dat besloten werd dit in december tijdens de kerstviering rond de boom te herhalen. Toen werd het pas echt kaarsjesavond. Hoewel de fabriek al lang niet meer in Gouda staat, deelt ze elk jaar nog steeds 6.000 Gouda kaarsen uit aan de bewoners en 1.500 aan het stadhuis.

Hoogtepunten
Gouda bij Kaarslicht kent een aantal hoogtepunten en ook vernieuwingen. Extra feestelijk was natuurlijk het bezoek van koningin Beatrix en haar gezin aan de 25ste kaarsjesavond en de komst van de koningin naar de vijftigste editie.

Vernieuwend
Vernieuwend was de uitbreiding zo’n tien jaar geleden van het programma naar de middag en de verhuizing van Gouda bij Kaarslicht in 2013 van de dinsdag naar de vrijdag. “We hebben hierdoor een gemengder publiek gekregen”, zegt Piet van Zuijdwijk, voorzitter van Gouda bij Kaarslicht. De organisatie doet erg haar best om ook de jongeren te bereiken. Zo is So What sinds twee jaar bij het avondprogramma betrokken, is er in Cultuurhuis de Garenspinnerij van alles te beleven voor een jonger publiek. Dit jaar is er na afloop van de viering rond de boom een jongerenprogramma op de Markt met een concert van O’G3ene (meidengroep die The Voice of Holland won) en Berget Lewis (winnares De beste zangers van Nederland). “We hopen hiermee elke generatie gericht te bedienen”, zegt Piet Zuijdwijk.

Kijk voor het uitgebreide middag- en avondprogramma op www.goudabijkaarslicht.nl

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl