Weekblad deGouda digitaal

Zeventien scholen geslaagd voor ‘Afvalvrije School’

Gouda – Ruim 400 leerlingen van zeventien basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen hebben dit schooljaar meegedaan aan ‘Afvalvrije Sschool’. Tijdens dit project van Cyclus voerden de leerlingen campagne voor afval scheiding en hielden de omgeving van de school zwerfafvalvrij. Tegelijkertijd werd gestart met de gescheiden inzameling van de waardevolle grondstoffen GFT, papier en PMD in de klassen.

Scholen willen duurzaamheid concreet en tastbaar maken en leerlingen bewust maken van het feit dat afval in de meeste gevallen grondstof is. Nederland wil in 2050 circulair zijn. Dit betekent onder andere dat niet alleen het afval van huishoudens, maar ook het afval buitenshuis gescheiden wordt ingezameld. Dat waren voor Cyclus en de drie gemeenten dit schooljaar dé aanknopingspunten om ‘Afvalvrije Sschool’ te starten. Dit project is een combinatie van educatie, zwerfafvalpreventie en gescheiden afvalinzameling.

Unieke combinatie
Tijdens het project voelden de leerlingen voorlichter Maarten Milieu aan de tand over afvalpreventie, afval scheiden en de zwerfafvalproblematiek. De opgedane kennis verwerkte de klas in de meest creatieve voorlichtingsacties: van raps en filmpjes tot toneelstukken en artikelen in de krant. Daarnaast maakten de leerlingen als ware ambassadeurs de schoolomgeving in opvallende hesjes zwerfafvalvrij. In de klas hielden de leerlingen GFT, papier en PMD apart, Cyclus nam deze waardevolle grondstoffen mee tijdens de reguliere huis-aan-huis inzameling. Het resultaat werd gemeten tijdens een afvalbattle met de andere scholen in de gemeente. De drie klassen met de laagste hoeveelheid restafval wonnen een schoolreis naar het overlaadstation van Cyclus en het Archeon.

Scholen gezocht
Komend schooljaar krijgt het project een vervolg. Scholen uit Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen die nog niet hebben deelgenomen, krijgen een uitnodiging voor ‘Afvalvrije Sschool’. Ook andere gemeenten in de regio haken aan.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl