Weekblad deGouda digitaal

Zo zorg je voor een veilig thuis

Heb je door de coronacrisis gemerkt dat het thuis wel veiliger, comfortabeler en extra inbraakproof kan? Je bent niet de enige. We helpen je op weg met vier gouden tips voor veilig wonen.

 

  1. Betere beveiliging

Inbrekers worden steeds slimmer en liggen altijd op de loer, óók als je even buiten bent met de hond. Door je huis intelligent te beveiligen kun je ze slimmer af zijn. Kies voor een slim alarm met een beveiligingscamera dat dag en nacht een oogje in het zeil houdt. Wil je zonder camera mensen voor de deur bespieden? Installeer dan een deurspion met kierstandhouder. Zo kan iemand zich niet zomaar naar binnen wurmen.

Zorg daarnaast dat alle buitendeuren extra goed beveiligd zijn. Meer dan 50% van de inbraken vindt immers plaats via een van de buitendeuren. Voorzie de voordeur daarom van een meerpuntsslot, anti-inbraakstrip en veiligheidscilinder. Maak daarna de achterdeuren inbraakproof door een dievenklauw te plaatsen. Deze maakt het moeilijker om de pennen uit de deurscharnieren te tikken.

Goed om te weten: zorgeloos wonen stopt niet bij de voordeur. Zorg daarom dat ook je auto passend verzekerd is tegen schade. Ben je zzp’er? Dan heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Deze geldt ook als je de auto privé gebruikt.

Neem daarna de buitenverlichting onder de loep: zijn je buitendeuren goed verlicht? Of kan een dief via een erker, klein toiletraam, donkere zijstraat of onverlicht tuinpad binnendringen? Hang, waar nodig, een buitenlamp met bewegingssensor op. Of verlichting met een schemerschakelaar. Zorg dat je de buitenverlichting naar buiten afstelt, zodat niet je spullen maar eventuele binnendringers goed zichtbaar zijn.

  1. Weg met koolmonoxidevergiftiging

Iedereen heeft wel rookmelders in huis, maar heb je ook CO-melders? Deze alarmeren je als er koolmonoxide vrijkomt, dit is een dodelijk en reukloos gas dat uit je cv-ketel, geiser of kachel kan lekken. Je kunt zo’n gevaarlijk lek voorkomen door één- of tweejaarlijks je cv-ketel te laten controleren en onderhouden door een vakman.

  1. Voorkom een schoorsteenbrand

Naast keukenbranden zijn schoorsteenbranden een van de meest voorkomende brandoorzaken in Nederland: jaarlijks rukt de brandweer wel 2.000 keer uit om een schoorsteenbrand te blussen. Door minstens één keer per jaar de open haard of houtkachel te vegen (of te laten vegen door een vakman), houd je rook en brand buiten de deur en blijf je lekker onbezorgd stoken.

  1. Vergeet de dakgoot niet

De dakgoot schoonmaken: het is misschien niet het leukste klusje, maar wel broodnodig. Je dakgoot verzamelt namelijk ongemerkt herfstbladeren, mos, modder, takjes en ander vuil – en als deze zich ophopen kunnen er verstoppingen ontstaan. Met als resultaat: nattigheid in huis, zoals vochtplekken, lekkages of andere waterschade. Zorg daarom dat je aan het einde van elk najaar je dakgoot vrijmaakt van ingedroogde resten.

Kun of wil je niet zelf het dak op? Bel dan een vakman om het klusje voor je te klaren. Tip: Je kunt je voor een vast laag bedrag per maand abonneren op een dakgootservice.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl