Weekblad deGouda digitaal

Duurzaam douchen bij Groenhovenbad

Gouda – Het is licht bewolkt wanneer Nick Kulderij op het scherm de opbrengst laat zien van de zonnecollectoren. Terwijl de Sportpunt medewerker vertelt breekt de zon door en nog geen vijf minuten later is het water 8 graden opgewarmd, tot boven de veertig graden. De installatie van het Groenhovenbad is een noviteit, het is de eerste op een gemeentegebouw in onze stad. Daar bovenop leveren de 500 zonnepanelen een flinke korting op de stroomrekening van het zwembad.


In het afgelopen jaar zijn zowel sporthallen de Mammoet en Zebra als het Groenhovenbad verduurzaamd. Alle drie hebben ze zonnepanelen op het dak gekregen. Het Groenhovenbad heeft daar bovenop ook zonnecollectoren geinstalleerd en is daarmee het eerste pand van de gemeente die over deze techniek beschikt. Met behulp van zonlicht wordt water opgewarmd, goed voor jaarlijks 100 000 douchebeurten. De zonnepanelen op hun beurt wekken jaarlijks voor 166 000 KWh aan elektriciteit op. Dat is ongeveer 16% van het totale energiegebruik van het Groenhovenbad.


Rondleiding
In een rondleiding laat Sportpunt medewerker Nick de indrukwekkende machineruimte zien waar grote watertanks het warm water opslaan. Thermometers, isolatiemateriaal en grote tanks vullen de ruimte. Dankzij deze grote warmwatervaten heeft het Groenhovenbad straks waarschijnlijk zelfs overcapaciteit aan warm water, licht hij toe. Mogelijk dat daarmee in de toekomst het zwemwater kan worden verwarmd, ‘want het zou zonde zijn om er niets mee te doen’.


Co2 neutraal
De verduurzaming is onderdeel van het ‘uitvoeringsprogramma duurzaamheid’, dat de gemeente in 2016 vaststelde. Wethouder Hilde Niezen licht in een presentatie het duurzaamheidsoffensief van de gemeente toe: Gouda in 2040 CO2 neutraal krijgen. De opgave draait om in totaal 32 gebouwen van de gemeente, waaronder sportgebouwen, de Chocoladefabriek, de Garenspinnerij en Lekkenburg. Een betrokken ambtenaar vertelt dat de gemeente in 2020 minimaal 20% energie uit duurzame bronnen wil halen en laat weten dat ze er nog niet zijn. Toch maakt de presentatie een ding duidelijk: er wordt hard aan gewerkt!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl