Weekblad deGouda digitaal
bestwestern

Zonnepanelen op Best Western in Gouda

Gouda – Ruim 242 zonnepanelen liggen er straks op de daken van Best Western Plus City Hotel Gouda. Een relatief nieuw gebouw (2012) aan de Hoge Gouwe met triple glas, centraal geregelde verwarming en het energielabel voor bedrijfpanden. In totaal telt het hotel maar liefst 101 kamers en 7 vergaderzalen. “Ons energieverbruik is plusminus 445.000 kWh per jaar. Dat willen we zoveel mogelijk ‘schoon’ opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen”, vertelt Titus Stoelinga, managing director.

Zon op Bedrijfsdaken Gouda
Daarom gaf Stoelinga zich op voor Zon op Bedrijfsdaken Gouda, een initiatief van DPG samen met VBG en de gemeente Gouda. De actie biedt ondernemers met een bedrijfspand de kans om op een makkelijke en aantrekkelijke manier zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Makkelijk en aantrekkelijk, omdat deelnemers kunnen rekenen op volledige ontzorging, lage investeringskosten en projectfinanciering.

“Zo simpel was het”
“Ik heb een gesprek gehad met een medewerker van Greenspread, een onafhankelijke specialist in de ontwikkeling en exploitatie van duurzame-energiesystemen. Hij nam een vol uur de tijd om me alles uit te leggen. Daarna zijn we de daken op gegaan en hebben we de plattegronden bekeken. Zo simpel was het.”

Haalbaarheidsonderzoek
Stoelinga vervolgt: “Na zo’n twee weken kreeg ik een uitgebreid rapport.” De conclusie daarvan luidde letterlijk: ‘De daken van Best Western in Gouda bieden voldoende schaduwvrije ruimte voor de realisatie van een zon-PV-systeem bestaande uit 242 panelen. Met een dergelijk systeem kan Best Western op jaarbasis circa 15% van de eigen elektriciteitsbehoefte duurzaam opwekken. De realisatiekosten van het complete systeem zijn (inclusief ontwikkelkosten) ingeschat op ca. € 65.120 exclusief btw. Wanneer Best Western zelf investeert in het systeem, na aanvraag en gunning van de SDE+ voor het maximale basisbedrag van € 0,106 per kWh, bedraagt de terugverdientijd (voor belasting en financiering) 8,8 jaar in combinatie met een projectrendement van 10,1%.’

Rendement
Die 15% vond Stoelinga wel tegenvallen. “Zelfs met het maximaal haalbare aantal zonnepanelen wekken we dus nog steeds 85% van de energie conventioneel op. In 2020-2030 aardgasvrij zijn redden we op deze manier natuurlijk niet. De energie moet toch ergens vandaan komen.” Een tweede gesprek met Greenspread, ditmaal over het lage rendement (“niet financieel, maar qua energieopbrengst”) werkte verhelderend. “We hebben eenvoudigweg te weinig daken om panelen op te leggen. Dat wil zeggen: we kunnen de daken die we hebben niet helemaal benutten. Want aan de noordkant leveren de panelen te weinig op.”

Aardgasvrij?
Desondanks gaan die zonnepanelen er gewoon komen. Greenspread heeft de SDE+-subsidie voor Best Western al aangevraagd. Het is nu nog een kwestie van afwachten. Tegelijk gaat Greenspread aan de slag met de ambitie van Best Western om aardgasvrij te opereren. Zijn daar subsidies voor? En wat kan de gemeente betekenen? ”Die 15% is misschien niet veel, maar we moeten vooruit. En als iedere ondernemer meedoet, zou het in Gouda ‒ en Nederland ‒ weer een stukje beter worden.”

Ook interesse?
Wie meedoet aan Zon op Bedrijfsdaken Gouda, kan gebruikmaken van de subsidieregeling van de Rijksoverheid (SDE+). Dankzij deze subsidie kan de terugverdientijd rond de 8 jaar liggen. En met een extra subsidie van de provincie Zuid-Holland kan de terugverdientijd zelfs naar 5 jaar gaan. Vanuit de gemeente is er nog een bijdrage voor het haalbaarheidsonderzoek dat Greenspread uitvoert. Schrijf u dus snel in.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl