Weekblad deGouda digitaal

Zonnepanelen op Huis van de Stad

Gouda – Gouda gaat actief werk maken van duurzaamheid. De gemeente wil het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op  het Huis van de Stad en de Garenspinnerij. Daarnaast daagt de gemeente inwoners en bedrijven uit om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Een wens van de gemeente is  een  gezamenlijk overslagpunt aan de rand van de stad, van waaruit de bevoorrading van de winkels kan plaatsvinden. Dit om zwaar vrachtverkeer uit het centrum te weren.

“Het is iets dat je als gemeente graag wil”, zegt wethouder Hilde Niezen van duurzaamheid. “Je kunt een aanzet geven, maar de ondernemers moeten het zelf willen .” Het concept bestaat al in enkele andere steden en het is volgens de wethouder  bewezen dat het werkt. Grote vrachtauto’s kunnen daarbij op een overslagterrein aan de rand van de stad hun spullen uitladen. Kleinere auto’s brengen de spullen bij de winkels.

Duurzaamheidsmakelaar

De gemeente daagt niet alleen de ondernemers maar ook de maatschappelijke partners en inwoners uit om aan de slag te gaan met duurzaamheid.  Om mensen op ideeën te brengen en om hen in contact te brengen met de initiatieven die er al zijn, wordt een duurzaamheidsmakelaar aangesteld. Het is iemand die tussen de gemeente en de stad staat. “Ik verwacht daar veel van”, zegt Hilde Niezen.

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid

Het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2016-2020 is de leidraad. Hierin staan doelen als: honderd procent duurzaam inkopen, minder en schonere vervoersbewegingen in de stad, tenminste  anderhalf procent energiebesparing per jaar en tien procent toename van de productie van duurzame energie in 2020 (ten opzichte van 2015).

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl